"Procjene su da će biti oko 400 težih bolesnika, respiratora će biti dovoljno"

Vijesti 30. ožu 202009:53 > 10:33
Izvor: N1

Pulmolog i koordinator SDP-ovog savjeta za zdravstvo Saša Srića bio je gost Novog dana. Govorio je o broju respiratora, epidemiološkoj situaciji u Hrvatskoj te što misli kako će se razvijati situacija s pandemijom koronavirusa.

Na početku se osvrnuo na situaciju s pandemijom u Hrvatskoj. 

“I dalje pratimo linearni porast broja zaraženih, što za sada još uvijek daje dobru epidemiološku sliku. Za očekivati jest da je nakritičniji dio sada pred nama”, ističe Srića. 

VEZANE VIJESTI

“Broj udvostručenih pacijenata koji su na respiratoru daje nam za pravo da treba ove mjere i naglašavati. U ovom trenutku je 26 osoba na respiratoru. Treba prije svega istaknuti da u pravilu 85 posto pacijenata razvija blažu kliničku sliku, to su uglavnom pacijenti koji ne zahtijevaju hospitalizaciju. Nažalost, 5 posto pacijenata s najtežom kliničkom slikom zahtijeva mehaničku potporu putem respiratora”, kazao je Srića. 

Naglašava kako je kod COVID-19 infekcije bitno reći kako je najčešća komplikacija virusna upala pluća. 

“Virus se spušta iz gornjih dišnih puteva u donje. Kod takvih pacijenata su potrebni respiratori. Boravak na respiratoru kod kroničnih pacijenata je nešto duži. Kod takvih pacijenata boravak na respiratoru najčešće traje 2-3 tjedna”, rekao je. 

“Uloga respiratora je u ovom trenutku bitna. U Hrvatskoj imamo dostupnih 800 respiratora što je zasad jedna dobra brojka. Jedna moja pacijentica je odlučila donirati respirator, što je lijepa gesta”, ističe. 

Hrvatska u programu nabave respiratora

Srića je istaknuo kako Hrvatska sudjeluje u programu nabave respiratora te kako se oni kroz izvjesno vrijeme nabavljaju. 

“Vjerujemo da će broj respiratora biti dovoljan. Ako će biti više tisuća oboljelih, nekakve procjene su da će biti četiristotinjak težih bolesnika i da će biti dovoljno respiratora”, rekao je.

#related-news_0

O tome bi li se eventualno respiratori mogli proizvoditi u Hrvatskoj, Srića je kazao kako su respiratori komplicirani uređaji. “U slučaju potrebe ići će se na nabavljanje respiratora. Nije se očekivalo da će doći do ovakve pandemije, ali smo svakim danom sve spremniji. Mislim da je u ovom trenutku teško reći da bi se oni mogli proizvoditi u Hrvatskoj. Premalo je vremena da bismo mogli djelovati na način da sami proizvodimo respiratore”, kazao je Srića. 

Pojasnio je i razliku između stacionarnih i mobilnih respiratora. “Razlika je u tome što su stacionarni predviđeni za stacionarnu upotrebu, a mobilni respiratori su za mobilne potrebe, no ni rade na jednakom principu. S respiratorima rade isključivo naši anesteziolozi, pulmolozi intenzivisti i infektolozi intenzivisti. Akutni respiracijski centar će biti u KB Dubrava. Blaži slučajevi bit će smješeni u šatorskom naselju u KB Dubrava”, pojašnjava Srića. 

Ističe kako je najbitnije očuvati zdravstveni sustav zbog toga što će broj oboljelih rasti. 

“Zato je beskrajno bitno održati dostupnim zdravstveni sustav. Mi se rotiramo, pokušavajući održati zdravstveni sustav stabilnim. Treba tesitrati, testirati i samo testirati. Zahvaljujemo Nacionalnom stožeru. HLK se uključila u inicijativu da se sada proširi krug testiranja, bitno je da se što više ljudi testira.

Sada ističemo da testiranje treba raditi kod bilo kojeg pacijenta koji ima bilo kakav respiratorni simptom, prije svega suhi kašalj. Ne dolazite u hitne ambulante, ako za to ne postoji nužna potreba. Na temelju procjene epidemiologa, upućujte se prema zdravstvenim ustanovama”, ističe. 

Zakašnjela reakcija u Italiji

“Talijanske vlasti su poprilično zakasnile u reakciji. U Italiji je virus ušao u staračke domove i zdravstveni sustav i tako je došlo do nekontrolirane pandemije”, rekao je Srića. 

#related-news_0

Nedopustivo profiterstvo

“Došao je kontingent iz Kine s 9 tona zaštitne opreme. Beskrajno je bitno naglasiti dostupnost kirurših maski. Treba naglasiti da je važnost kirurške maske beskrajno bitna za zdravstvene djelatnike jer ipak sprečavaju na neki način zarazu. Kada građani odlaze u ljekarne i trgovine, kirurške maske su dobra zaštita”, kazao je. 

No, ističe kako je nedopustivo profiterstvo koje je ovih dana na djelu. “Kirurške maske se prodaju po zaista visokim cijenama. Maske se prodaju po cijenama od 50 pa do 80 kuna”, napominje Srića. 

“U Hrvatskoj je gledajući ukupno do jučerašnjeg dana testirano 5900 građana. Zdravstveno osoblje se testiralo u jednom periodu kod onih koji su bili u kontaktu sa zaraženima ili sa bliskim kontaktima, smatramo da se to sada treba proširiti i da bi trebalo testirati više zdravstvenih djelatnika”, rekao je Srića. 

Tijek događaja s koronavirusom u Hrvatskoj pratite OVDJE

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.