Saša Cvetojević: Nisam za ravnomjerno rezanje plaća u javnom sektoru

Vijesti 01. tra 202013:48 > 14:09
Luka Stanzl/PIXSELL

Poduzetnik Saša Cvetojević u N1 Studiju Uživo govorio je o mjerama Vlade za pomoć poduzetnicima koje je pogodila kriza urokovana pandemijom koronavirusa.

“O mjerama još ne možemo govoriti, moramo vidjeti kakve će biti. Ako su sukladne najavama, bolje su i bliže onome što poslodavci traže.

Mjere su bile nešto što ni u kojoj varijanti ne bi moglo riješiti ni dio nagomilanih problema s kojima se poduzetnici suočavaju, a pogotovo ne bi riješile one probleme koje možemo očekivati u budućnosti vezane za gospodarstvo.

VEZANA VIJEST

Ako mjere idu po sistemu ako nisi prihodovao – ne plaćaš, to je dobro. Porez je vezan za obavljanje djelatnosti, no ako ti je država onemogućila rad zbog zaštite zdravlja, naravno da nemaš iz kojeg prihgoda platiti državi propisane poreze i doprinose. To je bio najveći problem – za porezna davanja poduzetnik bi se trebao zadužiti da bi ih vraćao”, rekao je Saša Cvetojević

Naglasio je kako to nije traženje pomći od države nego traženje da se poduzetnicima ne uzima kada ni oni sami nemaju.

“Država se treba zadužiti za javne potrebe, jer ćemo poslije kroz poreze svi solidardno vraćati, umjesto da se 200.000 poduzetnika zaduži.

#related-news_0

Poduzetnici traže da im se ne uzima ono što nisu zaradili. Mjera kojom će se isplatiti plaća nekome tko nije radio – to nije nije pomoć poduzetnicima nego građanima.

U javnom su sektoru plaće, prema izjavama političara, bile zajamčene, a tom bi mjerom i plaće zaposlenih u privatnom sektoru, njihov osnovni dio, bile zajamčene. Džava treba riješiti probleme koji su nastali”, rekao je Cvetojević. 

Kriza je prilika za reformu javnog sektora

“Kriza je uvijek prilika i ova bi kriza bila prilika da se pokaže liderstvo i da se riješi problem zapošljavanja ljudi u javnom sektoru bez realne potrebe i na izmišljenim radnim mjestima i mjestima koja ne doprinose ni građanima ni gospodarstvu, nego često i škode i usporavaju. To je stvar političke odluke, te je pitanje imaju li političari snage za borbu s tim pitanjem. 

Za ravnomjerno rezanje plaća u javnom sektoru nisam – oni koji rade trebaju biti bolje plaćeni, a oni koji ne rade, treba im se zahvaliti pustiti ih da nađu stvarno radno mjesto na kojem će biti korisniji i sebi i društvu”, kazao je Cvetojević. 

Rekao je kako o eventualnim malverzacijama o mjeri isplate minimalne plaće ne zna. 

“Sindikalna strana pokušava na svaki način zamutiti vodu. Protiv mjera koje su bile predložene smo se pobunili, a mjere koje imaju previše administriranja uvijek dovode do toga da ne bude ni pravedno ni pametno raspoređivanje. Treba ići u mjere koje horizontalno pogađaju puno više, a ne mjere u kojima se predaje neki zahtjev, pa se isplaćuje nekome nešto, pa netko nekome treba nešto dati…

#related-news_0

Za očekivati je da u svakom društvu postoje pojedinci koji će nastojati iskoristiti svaku situaciju, no nije sindikalni čelnik netko tko to treba rješavati, nego državni inspektorat koji treba kazniti one koji to rade”, rekao je Cvetojević. 

Naglasio je kako su Vladine mjere opširne i nejasne, te često oni koji ih trebaju provoditi ne znaju kako ih trebaju tumačiti. 

“Onaj tko uspije pročitati 63 mjere i shvati što je Vlada time htjela reći u potpunosti, bio bi genije, jer ni državni službenici kojima se poduzetnici obraćaju često nisu u stanju rastumačiti svaku mjeru točno.

Koliko tu ima stvari koje se događaju jer ima nejasnoća, a koliko je onih koje su zlonamjerne, to je na Inspektoratu da provjeri”, rekao je Saša Cvetojević. 

Tijek događaja iz minute u minutu pratimo OVDJE.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.