Plenković: Moramo biti svjesni da teret ove krize moramo iznijeti solidarno

Vijesti 02. tra 202007:20 > 10:43
N1

U 10 sati počela je sjednica Vlade Republike Hrvatske na kojoj će Vlada usvojiti travanjski paket mjera za pomoć gospodarstvu za vrijeme trajanja epidemije koronavirusa.

Premijer Andrej Plenković u uvodnoj je riječi zahvalio svima na angažmanu sprečavanja širenja zaraze koronavirusom u Republici Hrvatske. 

VEZANE VIJESTI

 “Moja zahvala ide liječnicima, sestrama, cijelom zdravstvenom osoblju, policajcima, inspektorima, vojnicima, svima koji na bilo koji način čine sve da omoguće normalan život”, rekao je Plenković, dodavši da je ožujak mjesec kojega ćemo se svi dugo sjećati.

“Suočeni smo s pandemijom. Vlada je imala izbor ili biramo život naših sugrađana ili biramo pauzu, odnosno odreći se dosadašnjeg načina života. Mi smo kao Vlada odabrali život naših sugrađana i to je jedini racionalan odabir. Pozivam sve na odgovornost i na samodisciplinu, jer čuvajući sebe, čuvate svoje najbliže, obitelj, susjede, sve s kojima dolazite u kontakt. Pozivam i sve na strpljivost, znamo da to nije lako, nije laka ovakva nagla promjena stila života”, rekao je Plenković.

Pozivam na povjerenje svim sastavnicama vlasti, na povjerenje struci, koja je ključna u borbi protiv ove epidemije. Naše odluke ne temelje se na bilo kakvom političkom voluntarizmu, nego na preporukama onih koji su svoje živote posvetili borbama protiv zaraznih bolesti. Koristeći jezik stručnjaka s kojima smo se konzultirali, trenutno se s ovom pandemijom borimo ne medicinom 21. stoljeća, ali se borimo metodologijom ranijih stoljeća. To je jedina metoda koja trenutno daje rezultate, zato apeliram na povjerenje, rekao je Plenković. 

Istaknuo je da druge zemlje nemaju tako dobre rezultate kao Hrvatska. “Moramo biti samodiscplinirani i imati strpljenja. Ova je pandemija imala izrazite posljedice na gospodarstvo i u fazi prilagodbe smo na ono što nazivamo situacijom koja će biti normalna u ovo vrijeme”, rekao je Plenković.

Povlačimo poteze koji jasno kaže da ćemo u ovakvoj situaciji stati iza hrvatskih radnika i gospodarstva, u najboljoj mogućoj mjeri i na najbrži mogući način. To je poruka s današnje sjednice Vlade i koju ćemo uputiti u Sabor. Nadamo se da će Sabor prihvatiti ovakav paket mjera, jer njegova provedba omogućit će zaposlenost, očuvanje radnih mjesta i omogućit će da naše kompanije, naša društva, od onih najmanjih do najvećih, dobiju mogućnost da gledaju kako opstati u ovoj krizi u mjesecima koji su pred nama, rekao je premijer.

Uz ove mjere, Vlada će u tjednima koji su pred nama raditi i na tome kako jednom, kad ova epidemija završi, što prije i učinkovitije ponovno pokrenuti gospodarstvo i normalno poslovanje. To je onaj korak iza, idući korak u kojem moramo biti jako dobro pripremljeni, da se brzo ponovno stavimo svi skupa na noge. I upravo zbog toga, s takvom optikom, apeliram na temeljno načelo, načelo koje je ključno za svako društvo i koje nas u konačnici i čini ljudima, a to je na načelo solidarnosti. Mi svi skupa moramo, bez obzira jesmo li u privatnom ili javnom sektoru, biti svjesni da teret ove krize moramo iznijeti solidarno, rekao je Plenković.

Mjere su usmjerene na to da pomognemo i društvu i gospodarstvu. Vjerujem da su mjere dobro kalibrirane, one su nastavak onog prvog seta mjera, odlučili smo ih osnažiti, povećati i izaći ususret očekivanjima koja postoje u gospodarstvu i koje očekuju naši sugrađani, što god oni radili, poručio je premijer.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.