Damir Grubiša: Vidjet ćemo hoće li unutar EU prevladati solidarnost ili egoizam

Vijesti 06. tra 202018:07 > 18:17
Tomislav Miletic/PIXSELL

Bivši veleposlanik u Italiji, diplomat i politolog Damir Grubiša gostovao je u Newsroomu N1 i komentirao situaciju s epidemijom koronavirusa u Italiji, ali i zakašnjelu reakciju Europske unije i budućnost odnosa među državama članicama.

U Italiji pada broj zaraženih u umrlih od koronavirusa, Grubiša kaže da stručnjaci smatraju kako je došlo do svojevrsnog platoa, odnosno dosegnuta jedna visoravan i prekinuta uzlazna linija. Razlika u mjerama s obzirom na regije u toj zemlji, kaže, ima, no ocjenjuje kako ih se Talijani disciplinirano drže.

Što se reakcije Europske unije tiče, Grubiša kaže, ona je zakašnjela.

“Osim toga, ona je izostala u najosnovnijem elementu – solidarnosti. Sada se EU pokušava mobilizirati, sutra je značajan sastanak ministara financije Eurogrupe na kojim bi se, pored plana Ursule von der Leyen o 100 milijardi eura, trebao lansirati plan Europske investicijske banke od 200 milijardi. 14 članica Eurogrupe izašlo je s prijedlogom da se uvedu euroobveznice koje bi bile svojevrsni Marshallov plan. Za njih bi garantirala EU, a bile bi izdane na rok od 20 godina, jedan dio u obliku nepovratnih sredstava. Sve to mora se verificirati na Summitu EU koji će biti pomaknut do nakon Uskrsa jer su Njemačka i Nizozemska najveći protivnici euroobveznica”, rekao je bivši veleposlanik i sukladno tome dodao da su sjeverne zemlje pale na ispitu solidarnosti.

“Pale su na prvom ispitu, no i u školi postoji popravni ispit, vidjet ćemo što će biti na Summitu i ima li EU perspektiva kao zajednička asocijacija država i naroda te je li spremna ući u solidarnost s onima koji su pretrpjeli najveću štetu ili će prevladati egoizmi nekih zemalja”.

VEZANE VIJESTI

Prioriteti unutar Unije nakon krize uzrokovane epidemijom koronavirusa, smatra Grubiša, razlikovat će među njezinim članicama, posebno između onih najviše pogođenih i onih koje to nisu.

“One zemlje koje su najviše pretrpjele zalažu se da javno zdravstvo postane zajednička europska politika, sve zemlje imale su svoju zdravstvenu politiku koja je u doba privatizacije dovela do toga da su izdaci za javno zdravstvo u svim članicama bili porezani i na tome je izgubljeno 100 tisuća bolesničkih mjesta u bolnicama, u Italiji je skoro 5 tisuća liječnika manje no prije 10 godina, ti su rezovi doveli do jačanja privatnog sektora, a sada najveću štetu snosi stanovništvo”.

Grubiša kaže da je Europa sada prepuštena sebi s obzirom na to da na pomoć starog saveznika, SAD-a, ne mogu računati. Epidemija i kriza zbog koronavirusa sigurno će biti plodno tlo za suvereniste, populiste i ekstremnu desnicu koji će tvrditi da sz stalno bili u pravu i da treba misliti samo na sebe, a ne na solidarnosti i računanje na pomoć drugih.

#related-news_0

Situaciju u Mađarskoj, u kojoj Viktor Orban donosi odluke i bez suglasnosti parlamenta, nazvao je rezultatom dugog procesa za koji je kriva i Angela Merkel koja protiv njega nije poduzela energične mjere.

“Kao što znamo, na isti način su se za posebne mjere zalagali i Mussolini i Hitler i to je bio početak nacifašističke diktature, a da su tada reagirale europske demokracije, do toga vjerojatno ne bi došlo do kraja”.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.