Proizvodi s OPG-ova Vukovarsko-srijemske županije za stanovnike grada Zagreba

Vijesti 08. tra 202009:19 > 09:21
Promo

Vukovarsko-srijemska županija uključila se u humanitarnu akciju za pomoć stanovnicima grada Zagreba, stradalima u potresu.

Županija je odlučila pomoći u prehrambenim proizvodima poljoprivrednih proizvođača – OPG-ova s područja Vukovarsko-srijemske županije, koji se konzumiraju u vrijeme uskrsnih blagdana.

Danas je u prostorijama Gradskog društva Crvenog križa u Vinkovcima utovaren kamion s poljoprivrednim proizvodima naših OPG-ova, te je krenuo put Zagreba koji je doživio velike štete nakon nedavnog potresa, a namijenjen stanovnicima grada u potrebi.

Promo

Vukovarsko-srijemska županija nastoji barem djelomično ublažiti posljedice nakon potresa Zagreba i okolice, te putem ove donacije prehrambenih artikala, proizvedenih na obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima naše županije, nastoji pomoći onima kojima je potrebna u vrijeme nadolazećeg blagdana.

Ova donacija je jedan oblik mjera otkupa proizvoda naših malih proizvođača poljoprivrednih proizvoda, u današnjim uvjetima na tržištu, kako bi ostvarili barem dio planiranih prihoda, a hrana, koja se inače koristila u vrijeme uskrsnih blagdana, a osobito sezonskog i ograničenog roka uporabe, dođe do onih kojima je životno potrebna. Predaja robe biti će u skladištu Gradskog društva Crvenog križa Zagreb (Siget).

Promo

Prilikom utovara u kamion tvrtke Vinkoprom i otpremi poljoprivrednih proizvoda iz Vinkovaca za Zagreb, a prikupljenih posredstvom županijske tvrtke Agro-klaster d.o.o., župan Božo Galić, je istaknuo značaj ove humanitarne akcije te je rekao:

“Cilj ove humanitarno-gospodarske akcije u Velikom tjednu, pred sam Uskrs, je da u novonastaloj situaciji nakon mjera Vlade RH, dodatno pomognemo našim OPG-ovima, poljoprivrednicima ali i najpotrebitijima u našoj županiji i najugroženijim građanima Grada Zagreba, stradalima u potresu.

Promo

Putem tvrke Agro-klastera, na moju odluku, otkupili smo visokokvalitetne domaće proizvode i podijeliti ćemo ih u našoj županiji putem Crvenog križa u Vukovaru, Vinkovcima, Županiji, Iloku te građanima Grada Zagreba putem Društva Crvenog križa u Zagrebu. Na taj način pomoći ćemo našim OPG-ovima, proizvođačima koji proizvode kvalitetnu hranu i spasiti ih. Zahvala svima koji poštuju mjere nacionalnog i županijskog Stožera civilne zaštite. U Vukovarsko-srijemskoj županiji odrekli smo se uskrsnica, što je za početak pola milijuna kuna. Za taj iznos otkupili smo robu OPG-ova i pomažemo im u plasmanu njihove robe da ne moraju brinuti za svoju opstojnost u ovim teškim vremenima. Takvu pomoć OPG-ovima ćemo pružati i dalje. Za sektor poljoprivrede i gospodarstvo pripremamo posebne mjere te ćemo se u tom smislu vjerojatno i odricati nekih troškova radi otkupa domaćih proizvoda.”

Promo

Direktor Agro-klastera d.o.o. Zdenko Podolar naveo je značaj ove gospodarsko-humanitarne akcije te je rekao:

“U ovoj pošiljci je oko 3,5 tona domaćih proizvoda sezonskog karaktera. Cilj nam je rješavati interventno ono što je nužno, a u perspektivi ćemo nastojati otkupiti i druge proizvode. Ono što može čekati i što možemo plasirati u hotele i trgovačke lance će sačekati pravo ta vremena. Sada smo otkupili smo proizvode od 20-ak obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava. Riječ je o suhomesnatim proizvodima, jajima, povrću, salati, tjestenini, gljivama, mladom luku i drugim sezonskim proizvodima koji su ujedno i prigodnog karaktera.

Promo

Pozivamo i sve druge poljoprivredne proizvođače da se uključe u ovu akciju. Proizvođače smo anketirali i pozvali one koji imaju tržišne viškove da nam se jave te ćemo u okviru naših mogućnosti pomoći da im višak koji trenutno ne mogu utržiti ne propadne i da dođu do svojih prihoda koje su teškim trudom zaradili.”

Ravnatelj Gradskog društva Crvenog križa Vinkovci Branko Tomić istaknuo je kako se uslijed teške borbe protiv koronavirusa dogodio i strašan potres u Zagrebu i okolici, što je potaknulo Društvo Crvenog križa Vinkovci u još većem angažiranju i pružanju pomoći stradalima, te je izjavio:

Promo

“Naše kolege iz Društva Crvenog križa Zagreb imale su zadatak pružiti pomoć i smještaj stanovnicima stradalima u potresu te je ova hvale vrijedna donacija Vukovarsko-srijemske županije, u vrijednosti oko 200.000 kuna i težine oko 3,5 tone, sigurno će dobro doći svima koji su ostali bez krova nad glavom. Želja nam je da i oni osjete barem malo dio blagdana, kao i prethodnih godina, u vrijeme kada je bilo sve u redu. Ovo je poseban osjećaj, jer Slavonija pomaže onima kojima je pomoć potrebna jer svi se sjećamo svibnja 2014.godine u vrijeme katastrofalne poplave na području županjske Posavine, a prvi koji su nam priskočili u pomoć su bili naše kolege iz Hrvatskog Crvenog križa i prva pomoć koja nam je stigla je pomoć upravo iz Grada Zagreba i Zagrebačke županije. Izražavam i zahvalnost našoj Županiji što je izdvojila velika sredstva kako bismo mi mogli sada pomoći njima za ublažavanje posljedica potresa koji je pogodio sve stanovnike Zagreba i okolice.”

Promo

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.