U Zagrebu otvoren Dolac, brojne druge tržnice još čekaju dozvolu

Vijesti 08. tra 202011:35 > 11:39
Patrik Macek/PIXSELL

Ministrica poljoprivrede Marija Vučković jutros je u emisiji Dobro jutro, Hrvatska rekla kako vjeruje da će tržnice uskoro raditi. Potvrdila je kako bi to moglo biti već danas.

Izjavila je da ne može to potvrditi 100% dok “ne vidi papir”, ali dodaje da su njene informacije prilično vjerodostojne. Na pitanje može li se dogoditi da i danas već budu otvorene tržnice, ministrica Vučković je potvrdila da je to moguće, prenosi HRT.

VEZANE VIJESTI

“Tržnice koje su do sada radile redovno, ne mogu otvoriti sve svoje kapacitete. No uvjete je moguće zadovoljiti. Treba ograditi prostor, osigurati komunalne službe”, kazala je.

Govoreći o odnosu prekupaca i proizvođača hrane kazala je da je bitno imati što manje posrednika u lancu opskrbe hranom:

“To je sigurnije, jamči veću svježinu proizvoda. Svakom ministarstvu poljoprivrede je do toga stalo. U lancu opskrbe hranom je primarna proizvodnja i najugroženija, zato smo i donijeli zakon o zabrani nepoštenih trgovačkih praksi u lancu opskrbe hranom. No to ne znači da lanac opskrbe hranom može postojati i bez “prekupaca”, i bez prerađivača, posrednika i trgovaca. Nama je u interesu, a i u skladu s novom strategijom “Od polja do stola” u EU, a koju dijelom RH već i primjenjuje, da je broj posrednika što manji i da potrošači dobivaju što svježije i što kvalitetnije proizvode.”

Navodi da je vrlo bitno zaštititi domaću proizvodnju.

Na Dolac uz ograničenja

Na zagrebačkom Dolcu postavljene su adventske kućice koje su namijenjene samo za OPG-ovce koji na tržnicama prodaju svoju hranu. Kupci ulaze u ograničenom broju uz obaveznu dezinfekciju ruku, prenosi Index.

Marko Lukunic/PIXSELL
Marko Lukunic/PIXSELL
Kristina Stedul Fabac/PIXSELL
Kristina Stedul Fabac/PIXSELL
Davor Javorovic/PIXSELL
Davor Javorovic/PIXSELL
Patrik Macek/PIXSELL
Patrik Macek/PIXSELL
Patrik Macek/PIXSELL
Patrik Macek/PIXSELL
Grgo Jelavic/PIXSELL

Osim Dolca, otvorit će se još i tržnice na Kvatriću, Trešnjevci, u Španskom, Prečkom, Jarunu, Gajnicama i Utrini. Radit će se, po novom, od 8 do 13 sati. Kućice postavljaju tamo gdje su plohe tržnica otvorene, dok će na zatvorenim tržnicama omogućiti prodaju s klupa.

Zelena tržnica postaje drive-in. Postavljena je vertikalna i horizontalna signalizacija, auti će ulaziti po kolničkoj traci, a prodavači će stajati s lijeve i desne strane.

Ribarnica još ne radi

Ribarnica na Dolcu još nije otvorena iako su još u ponedjeljak postavili stakla na pulteve i sve prilagodili prema preporukama.

“Što se tiče ribarskog sektora, kada su im falili važni kanali prodaje, onda smo se izborili za druge kanale poput prodaje brodova. Na dnevnoj bazi smo mijenjali pravilnike kako bismo im mogli omogućiti prodaju”, kazala je ministrica.

U splitskoj ribarnici moći će biti samo određeni broj prodavatelja.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.