Šuica: Proračun EU-a mora biti takav da pruži nadu za ekonomski oporavak

Vijesti 08. tra 202012:50 > 12:54
N1

Potpredsjednica Europske komisije za demografiju i demokraciju Dubravka Šuica bila je gošća današnjeg N1 Studija uživo gdje je govorila o mjerama koje Europska komisija i Europska unija poduzimaju u borbi protiv epidemije koronavirusa.

Komentirajuću mjere koje su poduzele Europska komisija i Europska unija Dubravka Šuica kazala je kako je sada potrebno razmišljati o izlaznoj strategiji i planu oporavka.

“Potrebno je sada – u sredini krize – razgovarati o izlaznoj strategiji i planu oporavka, jer ako toga ne bude iz krize ćemo izaći još teže nego što smo u nju ušli”, istaknula je Šuica.

“Mi u Europskoj komisiji djelujemo kao kolegijalno tijelo i mi predlažemo i savjetujemo, a tek kasnije će se države članice o tim prijedlozima očitovati. U ovom trenutku najvažnije je epidemiološka slika i potrebno je razmišljati naravno o skidanju mjera. Vidite da neke države o tome razgovaraju. Međutim, mi bismo htjeli da to bude na jedan koordiniran način.”

VEZANE VIJESTI

“Nažalost, na početku nije bilo puno koordinacije, države članice su djelovale ad hoc.

Kada govorimo o ekonomskoj obnovi, Šuica ističe kako se govorilo o puno gospodarskih mjera koje su predložene.

“Europska komisija je puno toga predložila, sve što EK može prema Ugovoru o osnivanju EU poduzeti smo poduzeli, neke mjere smo pojednostavili ili relaksirali”, kazala je Šuica i istaknula kako je državama članicama na raspolaganje stavljeno 37 milijardi eura od čega će Hrvatska za početak dobiti milijardu i 115 milijuna eura, što Šuica smatra solidnim početkom. Također je predložen i tzv. SURE program, što označava pomoć u slučaju nevolja, a u sklopu tog projekta na raspolaganje je stavljeno 100 milijardi eura.

“Nadamo se da će taj projekt također biti prihvatljiv i Europskom vijeću. Jučer je SURE program prihvatio  sastanak eurozone. Najvažnije je čuvanje radnih mjesta. Bitno je zdržati radnog mjesto ne samo zbog radnog mjesta, nego i znanja i vještina radnika.” To je izrazito bitno, ističe Šuica.

Također je kazala kako se prije ove krize puno ulagalo u znanost i istraživanje putem programa HORIZON, ali kako ovu krizu nitko nije mogao predvidjeti.

#related-news_0

Što se tiče reakcije EU i tzv. Marshallova plana za pomoć gospodarstvu, Šuica smatra kako je Europska komisija odmah reagirala, a što se Marshallova plana on je predstavljen u obliku sedmogodišnjeg financijskog plana EU.

“Što se Marshallovog plana tiče, tu se radi o sedmogodišnjem proračun i upravu su u tijeku pregovori za iduće sedmogodišnje razdoblje. Sada je definitivno jasno da će se taj financijski okvir za sedmogodišnje financijsko razdoblje morati pretvoriti u tzv. Marshallov plan.”

“Prioriteti će se bitno mijenjati i sigurno je da će zemlje članice imati veliki utjecaj na kreiranje tog financijskog okvira. On treba biti takav da pruži nadu za ekonomski oporavak. Jer to neće biti oporavak niti od jednog dana, ni mjeseca, ni godine. To će biti višegodišnji oporavak”, istaknula je Šuica.

Kao još jednu bitnu stavku istaknula je borbu protiv lažnih vijesti (fake news) te kazala kako EK priča s velikim platformama poput Googlea i Facebook s ciljem borbe protiv lažnih vijesti i dezinformacija.

“Budućnost Europe će biti najvažnija točka ne samo mog portfelja, nego i svih nas. I budućnost Hrvatske naravno”, kazala je zakjlučno Šuica.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.