Ministrica Divjak odgovarala na pitanja učenika i roditelja

Vijesti 08. tra 202015:24 > 15:29
N1

Ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak putem Facebooka odgovarala je na pitanja učenika i roditelja.

Ministrica obrazovanja Blaženka Divjak odgovarala je na pitanja o upisu u srednje škole, online nastavi i vrednovanju, između ostalog. Što se tiče na žalbe roditelja kako djeca ne mogu pratit online nastavu te je li dovoljno samo pratiti online nastavu, ministrica je kazala sljedeće:

“Zapravo nije dovoljno samo pratiti TV školu. Zamišljeno je tako da se za sve može osigurati pristup sadržajima putem praćenja škole, ali i da učtielji i učiteljice ice budu u kontaktu s roditeljima. Treba razmišljati o balansu. I u tom smislu je išla uputa ministarstva”, kazala je Divjak.

VEZANE VIJESTI

Što se tiče prakse u strukovnim školama na koju se odnosilo jedno pitanje, ministrica je kazala sljedeće:

“Praksa sada nije moguća, a mi preporučamo da se sada rade teorijski predmeti, a da se dio prakse ostavi za neka bolje vremena kada ćemo imati prilike to odraditi”, kazala je ministrica.

Jedno pitanje ticalo se “centralizacije” nastave, tj. smatra li da bi preporuke ministarstva tako bilo lakše provoditi.

“Centralizacija bi bila moguća da smo krenuli s nastavom na daljinu prvim danom nastave. To bi se ona na neki način moglo uniformnom provoditi”, kazala je ministrica.

#related-news_0

 Što se tiče upisa u srednje škole, oni će se i dalje odvijati normalno i to online putem. A što se tiče onih srednijh škola koje zahtijevaju prijemni ispit, ministrica je kazala sljedeće:

“Prijemne ispite ima svega nekoliko srednjih škola u Hrvatskoj. Ako se neće moći provesti prijemni, upisi će se vršiti na temelju ocjena.”

Na pitanje hoće li biti evaluacija učitelja i nastavnika, budući da neki roditelji nisu zavodoljni online nastavom, Divjak je kazala sljedeće:

“Dopustite prvo sljedeće, a to je da su učitelji morali puno raditi na sebi i puno učiti. Imali smo tu sreću da je ovom periodu prethodila kurikularna reforma koja je omogućila edukaciju učitelja. To im je dalo prednost, ali ovo je ipak bio iskorak. Imajmo razumijevanja, ali apeliram i na učitelje i da vide gdje učenicima treba potpora”, kazala je ministrica.

Više o događajima u svijetu vezanim za koronavirus pročitajte OVDJE.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.