Tomislav Mazal: Bez atesta dimnjaka ne možemo pustiti plin

Vijesti 09. tra 202011:01 > 11:08
N1

Predsjednik Uprave Gradske plinare Zagreb Tomislav Mazal govorio je u N1 Studiju uživo o problemima s ponovnim uključivanjem građana u plinski sustav, nakon potresa koji je pogodio Zagreb 22. ožujka. U ovome trenutku izvan sustava i bez plina je 7 000 korisnika. Problem je što se bez potvrde da su dimnjak i instalacije ispravne, plin ne može ponovo uključiti.

“Ovaj problem nije od jučer, traje godinama, mi upozoravamo na zakonske nedorečenosti. Što se tiče sigurnosti, odgovornost je na distributerima, a ne bi trebala biti. GPZ ne može biti odgovorna za dimnjake i plinske instalacije u zgradama, međutim to je prebačeno na nas i bez atesta dimnjaka, mi ne možemo pustiti plin”, objašnjava Tomislav Mazal i najavljuje hitnu inicijativu za izmjenama propisa.

VEZANE VIJESTI

Rekao je da ne može komentirati informacije da dimnjačari, u ovoj situaciji, forsiraju građane da prijeđu na puno skuplje varijante jer to nema veze s GPZ-om.

“Nama je jedino važno da bude ispravan, mi ne uvjetujemo ni tipove bojlera ni tipove dimnjaka”, kaže Mazal.

Dodaje kako je Gradskoj plinari najviše u interesu što prije vratiti korisnike jer im padaju prihodi.

“Nama je to najveći problem, sve korisnike kojima je stanje dimnjaka jednako kao prije potresa, uključujemo svakodnevno. Za ove druge, nažalost, dok se dimnjaci ne saniraju, nema plina”, poručuje.

Dobra je vijest, kaže Mazal, da su na vrijeme promijenjene plinske instalacije u donjem i na gornjem gradu te da, od potresa u Zagrebu, nije zabilježeno ni jedno curenje plina.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.