Ana Raffai: Ispit solidarnosti čeka nas na grčkoj granici

Vijesti 10. tra 202009:46 > 09:53
N1

U Novom danu gostovala je Ana Raffai, teologinja i mirovna aktivistkinja. Rekla je kako, u ovo doba krize, ne mijenjamo tradiciju jer će odluka vjerskih zajednica da ne održavaju obrede u zajedništvu trajati dok traje epidemija.

“Sviđa mi se taj izraz da zapravo postimo od bogoslužja, na drugačiji način slavimo Uskrs, i to je prilika da se saberemo i pred Bogom razmislimo što treba mijenjati. Jer ove prazne Crkve možda govore o tome da ima praznine i kada su one pune”, kaže Raffai.

VEZANE VIJESTI

Poručuje kako bogoslužje nije cilj sebi samom, cilj je slaviti Boga u duhu i istini.

“Procesija na Hvaru je iznimka, a kada je riječ o incidentu u Splitu, i nadbiskup se ispričao. Taj svećenik zaslužuje sankcije kao svaki drugi građanin koji ne poštuje mjere, jer svrha mjera je čuvanje ljudskih života”, rekla je.

Govoreći o Papinim porukama na Veliki četvrtak istaknula je kako je o zdravstvenim radnicima i volonterima govorio kao o ‘svecima iz našeg susjedstva’.

“Ova nam je kriza pokazala kako da se prepoznajemo kao ljudi. Pitanje je hoćemo li živjeti etičnost i kada kriza prođe. Solidarni smo, ali ispit solidarnosti čeka nas na grčkoj granici. Ako možemo sa svojim sugrađanima, možemo i sa izbjeglicama”, zaključila je Raffai.

Dodala je kako nam ova situacija daje šansu da budemo ljudi, a sve ove koji koriste priliku i zarađuju na ljudskoj patnji treba, kaže, prokazivati.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.