"Više nitko neće moći napustiti zemlju bez dozvole epidemiologa ili liječnika"

Vijesti 10. tra 202015:03 > 15:13
N1

Na redovitoj konferenciji za novinare Nacionalnog stožera civilne zaštite ministar zdravstva Vili Beroš izvijestio je da u Hrvatskoj u 24 sata imamo novih 88 oboljelih, a ukupno je to 1.495 bolesnika. Preminula je bolesnica starije životne dobi u KBC-u Split.

Ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak naglasio je da ulazimo u kritično razdoblje kad moramo pažljivo razmisliti o našem ponašanju vezanim uz proslavu blagdana, posjećivanje obitelj i čestitanje Uskrsa, ali i uz posjetu tržnica i trgovina.

VEZANE VIJESTI

Upozorio je i dao novu obavijest vezanu uz putovanja u i iz Hrvatske. Naime, svi koji su dolazili u Hrvatsku s rada u inozemstvu na nekoliko dana, primjerice za vikend, više se tako brzo neće moći vratiti. Stoga je pozvao sve da razmisle prije putovanja jer postoji velika mogućnost da se neće moći vratiti.

“Kad su ljudi dolazili, stavljali smo ih u samoizolaciju, a oni su često prekidali izolaciju ranije jer su se morali vratiti na radno mjesto u inozemstvo. Mi smo to dopuštali ako nije bilo nikakvih simptoma bolesti i ako zemlja nije imala mjeru prema njima.

Sad zbog funkicioniranja repozitorija podataka gdje su podaci granične policije i inspekcije, epidemiologa i bolnica, kao i svih ostalih institucija koje sudjeluju u ovoj borbi protiv epidemije, nećemo više to dopuštati.

Bez dozvole epidemiologa i brisanja osobe iz registra samoizolacije osoba neće moći napustiti zemlju. Moći će ako nemaju simptome, ali samo s dozvolom liječnika obiteljske medicine i epidemiologa, te uz potvrdu da nemaju simptome.

Neki su tu našu mjeru zloupotrebljavali. U petak bi dolazili kući, stavljali se u samoizolaciju, a u nedjelju se vraćali nazadu u zemlju iz koje su došli. To više neće biti moguće jer za prelazak granice će trebati potvrda za prestanak samoizolacije koju elektronskim putem može provjeriti granična policjija”, objasnio je Capak.

Razvoj događaja oko epidemije koronavirusa u Hrvatskoj pratite OVDJE.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.