Ravnatelj KBC-a Split odgovara na pitanja: Smiju li djeca u šetnju bez maske?

Vijesti 11. tra 202009:28 > 09:41
N1

Ravnatelj KBC-a Split, pedijatar Julije Meštrović u Novom danu odgovarao je na pitanja naših gledatelja i čitatelja.

Za čitatelje i gledatelje N1 otvorili smo rubriku Pitajte stručnjake na N1, posebnu priliku da našim gostima, stručnjacima, liječnicima i znanstvenicima, postave pitanja na koja traže jasne i točne odgovore.

1. Koliko je djece zaraženo koronavirusom u Hrvatskoj i kakva je njihova klinička slika?

Zaražene djece je prema podacima 76, nešto više od pet posto ukupne populacije djece od 0 do 19 godina, uključujući i adolescente. Djeca općenito imaju blaže simptome nego odrasli, najčešće opće simtome – vrućicu, malaksalost, grlobolju, kašalj, a mogu imati i proljev te povraćanje. Međutim, manji broj djece može razviti i težu kliničku sliku, među ostalim i bronhopneumoniju.

VEZANE VIJESTI

2. Koliko prosječno traje boravak u bolnici zaraženih koji nemaju teške simptome, ali svejedno su hospitalizirani?

To ovisi u kojoj fazi bolesti su bolesnici zaprimljeni u bolnicu. Da bi se radio nadzorni test, potrebno je da prođe dva do tri dana bez kliničkih simptoma. Nakon toga se radi ponovno testiranje, od kojega se očekuje da bude nalaz negativan. Ovisi, ponavljam, u kojoj fazi bolesti je bolesnik došao u bolnicu. Sigurno će biti od sedam do petnaestak dana. Ovisi o težini bolesti, ali i drugim bolestim akoje ima bolesnik

3. Smiju li djeca u šetnju bez maske?

Za djecu vrijede ista pravila kao i za odrasle. Treba držati razmak od dva metra. Najvažnije je, ako su djeca vani, sačuvati taj fizički odmak. Ako su izložena u zatvorenom prostoru, dobro je da imaju masku. Najbolje je da djeca ne budu izložena takvim prostorima. Ne šaljimo djecu u prodavaonice hrane.

4. Gdje da se javi građanin kojemu, recimo, zatreba hitna zbog hipertenzije ili bilo čega što nije vezano uz koronu, a zahtjeva hitnu pomoć? Koja je bolnica uopće sigurna?

#related-news_0

Naši građani mogu biti sigurni i mirni. Naš zdrastveni sustav funkcionira normalno, osobito za one građane koji boluju od akutnih bolesti. Hitna pomoć radi normalno. U Splitu smo bolnicu podijlili na dva dijela. Na sličan način su organizirane i ostale bolnice. Ne treba se brinuti ni najmanje.

Dosadašnje odgovore stručnjaka možete pronaći na OVOM LINKU.

Tijek događaja iz minute u minutu pratimo OVDJE.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.