Pokrenuta akcija prikupljanja sredstava za izradu maski za liječnike

Vijesti 14. tra 202011:32 > 11:35
Croresp kampanja/Screenshot

Inovatori i entuzijasti s portala Pandemija.info pokrenuli su crowdfunding kampanju za prikupljanje sredstava za izradu zaštitnih maski za hrvatske liječnike.

“Motivirani nedostatkom zaštitne opreme i željom za pomoći, proteklih je tjedana tim entuzijasta predvođen dr. Ivorom Kovićem intenzivno radio na rješenju respiratora nazvanom CroResp.

Ovaj uređaj namijenjen je zaštiti zdravstvenih djelatnika iz javnog zdravstvenog sustava Republike Hrvatske. CroResp je respirator koji štiti cijelo lice, a izrađuje se od ronilačke maske, adaptera i filtera za viruse.

Nakon razvoja, testiranja i probnog korištenja od strane više desetaka medicinskih djelatnika, potrebna nam je vaša pomoć kako bismo osigurali sredstva za zadnji i ključni korak projekta – nabavu i izradu komponenti te podjelu takvog respiratora u što većoj količini.

Zaštitna oprema i dalje je potrebna, a u trenutačnoj situaciji nemamo vremena čekati tjednima za pokretanje nove proizvodnje ili uvoz iz drugih zemalja u situaciji ogromne potražnje na razini cijelog svijeta”, navodi se na mrežnim stranicama kampanja Croresp.

Croresp kampanja/Screenshot

CroResp je zaštitna maska izrađena od maske za ronjenje, adaptera isprintanog u 3D printeru i filtera za viruse.

Pruža zaštitu za oči i dišne puteve, a iako još nema službeni certifikat, no organizatori tvrde da je CroResp puno učinkovitiji od kirurških maski i plastičnih vizira.

Cilj je prikupiti 150.000 kuna, a dosad je prikupljeno više od 50.000 kuna. Inovatori tvrde kako je okvirni trošak jedne zaštitne maske (respiratora) između 150 i 200 kuna.

Kampanju možete podržati na ovom LINKU.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.