Beroš o situaciji s onkološkim pacijentima: Dijagnostika se odvija redovito

Vijesti 16. tra 202016:07 > 16:10
N1

Nacionalni stožer za civilnu zaštitu potvrdio je da je ukupno 1791 osoba zaražena koronavirusom u Hrvatskoj, a 529 osoba je ozdravilo. Dosad je preminulo 35 osoba.

S obzirom na informacije da je Klinika za tumore u Zagrebu otkazala sve kontrolne i dijagnostičke preglede, ministar zdravstva Vili Beroš na konferenciji za novinare Nacionalnog stožera za civilu zaštitu pojasnio je situaciju.

VEZANE VIJESTI

Napomenuo je da su već više puta spominjali jasne upute koje se odnose na tretman onkoloških bolesnika, a potom je pročitao odgovor iz Klinike za tumore:

“Svi bolesnici koji trebaju operacije, idu redovno na operacije; oni koji trebaju kemoterapije, obavljaju preglede i redovno idu na kemoterapije. Kemoterapiju dobiva oko 100 bolesnika dnevno. Zračenje ide bez zastoja, nešto više od 100 bolesnika dnevno dobiva zračenje.

Što se tiče dijagnostike, naši aparati rade bez zastoja. Svi gore navedeni bolesnici obavljaju dijagnostiku bez zastoja, a oni koji dolaze iz drugih ustanova dobivaju termin za nastavak započete terapije, a nastavlja se i liječenje oboljele djece, dnevno njih preko 50.

Ondje gdje imamo odgode, radi se kontrola onkoloških bolesnika koji su liječeni prije godinu dana i više, i to tako da se pregleda dokumentacija, nazove se obiteljski liječnik ili bolesnik i dogovori se daljnje postupanje.”

Beroš je pojasnio da se dokumentacija pregledava kako bi se utvrdio dosadašnji tijek bolesti, a potom se konzultiraju obiteljski liječnici i bolensici kako bi se utvrdilo ima li novih elemenata bolesti.

#related-news_0

“Vjerujem da stručnjaci mogu procijenti da li nekog nakon godine ili više dana trebaju kontrolirati i na koji način. Dijagnostika se odvija redovito”, rekao je.

Dodao je i da se s obzirom na epidemiološku situaciju u pojedinim županijama i s obzirom da nije došlo do prevelikog opterećenja zdravstvenog sustava, razmišlja i o uvođenju i drugih operativnih zahvata.

Jutros smo g. Capak i ja razgovarali da sve bolesnike, koji dolaze na elektivne zahvate, testiramo i da znamo jesu li pozitivni, pa ako nisu da se poduzmu zahvati”, rekao je Beroš i dodao da i zdravstveni sustav u ovoj situaciji funkcionira prilagođeno, da je tijek usporen jer se vodi računa o higijenskim mjerama i gužvama.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.