"Skidanje vrha tornja planirano je zadnja dva tjedna uz matematičku preciznost"

Vijesti 17. tra 202018:32 > 18:38
N1

Časnik hrvatske vojske i pripadnik inžinjerske pukovnije koja je postavila eksploziv u sjeverni toranj zagrebačke katedrale gostovao je u Dnevniku N1, gdje je pojasnio kako je izgledalo postavljanje eksploziva i s kakvim su se problemima susretali tijekom današnjeg dana.

Pojasnio je kako je izvedena detonacija na tornju katedrale.

“Planirana je jedna eksplozija u kojoj se presijecaju svi dijelovi tornja koji trebaju biti presječeni, a nakon eksplozije je dron obletio oko tornja da bi se utvrdilo da je napravljen precizan rez. Nakon toga su dizalicom djelatnici pomakli toranj koji se sada spušta”, rekao je časnik. 

VEZANA VIJEST

Rekao je kako se operacija skidanja tornja planirala u zadnja dva tjedna.

“Skidanje vrha tornja planiralo se u zadnja dva tjedna, eksplozije su se testirale, kako bi se utvrdilo koliko eksploziva treba za presijecanje, te se na kraju matematički dobila brojka kako bi se minimalno oštetio toranj”, rekao je časnik. 

Vjetar ih je ometao u postavljanju eksploziva, ali je na kraju sve prošlo po planu. 

“Vjetar nam je smetao prilikom izvođenja bušenja za eksploziju, jer smo bili prvi na redu. Vjetar je puhao ujutro kada smo mi radili”, kazao je, te dodao da je ovo bio velik izazov..

“Ovo je bio velik izazov, pogotovo na ovakvoj visini. Mi stalno vježbamo s eksplozivom, tako da smo dobro uvježbani, ali ovo je prvo iskustvo za ovakvu visinu. To je 92 metra visine. Morali smo čekati da se vjetar smiri, da bi se poštivale sve mjere sigurnosti”, kazao je.

Kada se spusti toranj, moći će mu se približiti novinari, te će se tada izbliza moći vidjeti kako izgleda. 

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.