Alemka Markotić: "Radi se novi plan za šira testiranja"

Vijesti 18. tra 202014:48 > 14:51
N1

U Hrvatskoj je trenutačno 1.832 osoba zaraženo koronavirusom. To je porast od 18 osoba u 24 sata. Tri osobe su preminule. Popuštanje mjera restrikcija koje su na snazi već mjesec dana moguće je tek nakon što broj oboljelih bude pokazivao silazni trend nekoliko dana za redom.

Ravnateljica Klinike za infektivne bolesti dr. Fran Mihaljevć Alemka Markotić na konferenciji Nacionalnog stožera za civilnu zaštitu pojasnila je kakva je situacija s testiranjima i što je sve u planu.

“Postoje dvije vrste testova – molekularni i serološki. Kombinacija jednih i drugih može poboljšati naš uvid u situaciju. Svi iz domova za starije koji su imali simptome su testirani.

Sad će se pokušati koristiti brzi testovi za tzv. serološko testiranje koji ne mogu detektirati nekog u prvih pet, šest dana, ali što je posebno važno kod starijih, mogu se testirati osobe i ako se radi o Covidu, ti testovi će biti pozitivni.

Ići će se na šire testiranje i osoblja i korisnika domova da bi se detektirali i oni koji nemaju jasne simptome, kao i oni koji su možda asimptomatski i preboljeli bolest. Radit će se kombinacije testova da bi se pojačala mogućnost otkrivanja dodatnih ljudi koji su možda s blagim ili asimptomatskim infekcijama”, rekla je Markotić.

Dodala je da se molekularna testiranja već rade, a uvest će se i ova serološka, te će se ići na šire testiranje.

“Radi se novi plan za šira testiranja”, istaknula je Markotić.

Tijek događaja uživo pratimo OVDJE.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram