Brezak Stamać: Jako optimistično gledam na kraj godine i državnu maturu

Vijesti 21. tra 202018:45 > 19:13
N1

Dubravka Brezak Stamać, ravnateljica Agencije za odgoj i obrazovanje, gostovala je u Dnevniku N1 u kojem je komentirala najave ministrice Blaženke Divjak o održavanju državne mature, ali i o svojevrsnom rasterećenju maturanata kojima se neće provjeravati gradivo drugog polugodišta četvrtog razreda iz obaveznih predmeta.

Održavanje državne mature Dubravka Brezak Stamać nazvala je optimističnom odlukom u vremenu velikih iščekivanja.

“Odluka će biti dobrodošla maturantima, roditeljima i svima u sustavu obrazovanja. Online nastava teče, a mi imamo termin kada će biti državna matura, to je jako dobra vijest ako ju epidemiološka slika ne bude porazila”.

VEZANE VIJESTI

Brezak Stamać je rekla kako je državna matura kruna obrazovanja, a misao da se učenike iz niza razloga na izvjestan način rastereti gradiva obvezanih predmeta drugog polugodišta četvrtog razreda je odgovorna, smiona i dobrodošla. Za sve u gimnazijama, ali i strukovnim školama državna matura je ulaznica za upis na fakultete i nikako to ne bismo smjeli suspendirati, rekla je Brezak Stamać.

Dodala je da će učenici nižih razreda krenuti u škole ako i kada tim na čelu s ministrom Vilijem Berošem procijeni da je to moguće.

“Vjerojatno će i roditelji procijeniti hoće li djecu slati u škole, no ako uzmemo u obzir da u razredu ima 30 učenika koji bi moraju sjediti udaljeni dva metra jedni od drugih, to bi bilo teško izvedivo”, rekla je Brezak Stamać, osvrnuvši se na kritike završetka škole s virtualnim ocjenjivanjem, te prigovorima na kvalitetu nastave.

#related-news_0

“Ako hoćemo biti racionalni, ocjenjivanje kakvo nam sada dolazi u nastavi na daljinu je ocjenjivanje sredine četvrtog, petog i šestog mjeseca i to nije cijela školska godina. Ako je konačna ocjena ono što je učenik radio kroz školsku godinu, dvije ocjene ne mogu zapečatiti konačnu ocjenu jednog učenika. U cjelokupnom kaosu u koji je koronavirus bacio čitav svijet, projicirati još veći kaos, pa i kroz stanovita istraživanja, ne bi odgovaralo ni roditeljima ni učenicima”.

Za kraj je odala kako s puno optimizma treba gledati prema kraju školske godine koji je izvjestan i koji je tu.

“Jako optimistično gledam na kraj godine i državnu maturu koja je prići i imat ćemo veliko iskustvo online nastave. Kraj školske godine mora biti regularan”-