Novo žarište: Zaraženi štićenici staračkog doma u Koprivnici

Vijesti 22. tra 202014:00 > 14:03
Damir Spehar/PIXSELL

Zaraženo je 13 su štićenika i dvoje zaposlenika Doma za starije u Koprivnici. Kreće dezinfekcija i čišćenje kompletnog prostora, najavljuje dr. Vadla i kaže da će vjerojatno biti još pozitivnih.

Čak 16 novooboljelih u Koprivničko-križevačkoj županiji, izvijestio je u srijedu Županijski stožer civilne zaštite u Koprivnici.

Riječ je o 13 štićenika i dvoje zaposlenih Doma za starije osobe u Koprivnici u kojem je do danas bilo ukupno osmero oboljelih. Jedna novozaražena je iz primarne zdravstvene zaštite.

Svi štićenici bit će tijekom dana zbrinuti u koprivničkoj Općoj bolnici.

Ravnateljica Zavoda za javno zdravstvo Koprivničko-križevačke županije i članica županijskog Stožera civilne zaštite Dr. Draženka Vadla: “Jučer smo uzeli 20-ak briseva u Domu, na žalost, 15 je pozitivnih. Fokusirani smo ovog časa na štićenike u stacionarnom dijelu Doma za starije i nemoćne”.

VEZANE VIJESTI

Kreće dezinfekcija i čišćenje kompletnog prostora, najavljuje dr. Vadla i kaže da će vjerojatno biti još pozitivnih. “Uzet ćemo briseve oko 80 štićenika iz Doma pa ćemo vidjeti kakvo je stanje kod njih”, kaže dr. Vadla.

Ukupno je u Koprivničko-križevačkoj županiji dosad zaraženo 49 osoba.

Dr. Mato Devčić, ravnatelj Opće bolnice, kaže kako je trenutačno hospitalizirano šestero bolesnika zaraženih koronavirusom i dobrog su stanja.

Danas tijekom dana 13 štićenika bit će premješteno u izolacijsku jedinicu koprivničke bolnice, ističe Devčić.

Ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak kazao je danas na dnevnoj konferenciji Nacionalnog stožera kako se radio o domu za starije gdje je prije bilo šest pozitivnih pacijenata.

“Tamo je bilo prije šest pozitivnih pacijenata, prvo smo imali dva. Sad sa zadnjim testiranjem, gdje je 20 štićenika testirano je ispalo 13 pozitivnih. To je u stacionaru doma gdje su teško bolesni i teško pokretni pacijenti. Osim ovog stacionara, taj dom ima još dva i odmah danas će se uzeti svih korisnika doma koji su u drugom stacionaru tog doma.

Prema njihovim informacijama ljudi su bili stavljeni u samoizolaciju, je li se kršila mi ne znamo. Kako je došlo do proboja zasad ne znamo, ali na terenu su epidemiolozi. Nakon uzimanja briseva i testiranja bolje ćemo znati epidemiološku situaciju i koje mjere poduzeti”, kazao je Capak.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.