Predstavljene tri faze popuštanja mjera, ovo su svi datumi kada se što otvara

Vijesti 23. tra 202006:50 > 14:13
Josip Regovic/PIXSELL

Vlada je danas usvojila zaključak o planiranim mjerama za pokretanje gospodarskih i drugih djelatnosti u kontekstu epidemije COVID-19.

Uvodno je premijer govorio o današnjem potresu u Zagrebu.

‘Zagreb je još jednom doživio potres i to nekoliko njih. Za sada nije bilo nekih većih šteta, ali s obzirom da je ovo ozbiljnije podrhtavanje tla, treba biti na oprezu. Važno je da potpredsjednik vlade Štromar radi na zakonu koji bi regulirao aktivnost države, Grada Zagreba i aktivnosti službi koje rade na saniranju posljedica šteta. Zakon će biti usmjeren na pomoć svima koji su u potresu doživjeli štete’, kazao je Plenković.

Podsjetio je i na jučerašnju komemoraciju u Jasenovcu. “Još jednom smo osudili te zločine, iskazali pijetet. Još jednom ću ponoviti: i ja osobno i niz ministara prošle četiri godine bili smo na službenom obilježavanju ovog tragičnog događaja iz hrvatske povijesti. Drago mi je da su jučer tamo bili pripadnici židovske, srpske i romske zajednice, kao i predstavnici antifašista. Pozivam sve da svojim nastupima smanjuju podjele u društvu jer je to izrazito važno”, rekao je.

“Izmjene i dopune Zakona o dopunskom osiguranju koje će riješiti pitanje dopunskog zdravstvenog osiguranja i dohodovnog cenzusa danas će predstaviti ministar zdravstva Vili Beroš”, uvodno je najavio premijer Andrej Plenković.

Fizička distanca i higijenske mjere ostaju

“Prije nešto manje od 2 mjeseca, 25. veljače imali smo u Hrvatskoj prvi slučaj oboljenja od koronavirusa. Danas se ta pandemija proširila na cijeli svijet. Broj zaraženih u svijetu skočio je na preko 2 milijuna i 600 tisuća ljudi, broj preminulih porastao je na 180 tisuća. Jučer u SAD-u umrlo 2800 ljudi. To je više ljudi nego u atentatu na Svjetski trgovinski centar u New Yorku. Broj umrlih Amerikanaca u idućih tjedan dana mogao bi premašiti broj preminulih u Vijetnamskom ratu”, pojasnio je uvodno premijer. 

“Epidemiološka situacija je pod kontrolom, trend je u opadanju zadnja dva tjedna. Uspjeli smo u tome zajedno, zahvaljujući mjerama i odgovornom ponašanju sugrađana. Prije svega zahvaljujući odgovornom ponašanju naših sugrađana koji su prepoznali ozbiljnost ove ugroze. Koeficijent koliko jedna osoba zarazi drugu je danas nešto između 0,8 posto i zahvaljujući tome možemo postupno otvarati pojedine gospodarske djelatnosti. Ovaj virus zahtijeva budnost i oprez svih nas. I upravo stoga ovaj zaključak kojeg ćemo danas donijeti, koji se tiče praktično svih resora u Vladi, mora ići uz mjere strogog pridržavanja epidemioloških mjera. Odvijat će se u tri faze. “, rekao je Plenković.

“Postupno možemo pokrenuti niz aktivnosti, no, nažalost, to ne znači da se može vratiti na staro, time bi bilo izgubljeno sve što smo postigli”, kazao je. 

Tri su faze mjera popuštanja

Prva fazau ponedjeljak 27. travnja: Omogućit će se rad djelatnosti trgovine osim unutar trgovačkih centara. Omogućit će se nastavak rada uslužnim djelatnostima osim gdje je bliski kontakt. Uvode se javne gradske i prigradske linije, rad knjižnica muzeja, knjižara, Omogućuju se treninzi sportaša u najvišem rangu natjecanja. Omogućuje se provedba državnog stručnog ispita za prioritetne grupe polaznika.

koronavirus.hr

Druga faza kreće 4. svibnja kada počinje rad javnih zdravstvenih sustava u ponom opsegu, ali i privatnih zdravstvenih sustava koji se drže epidemioloških mjera. Otvarat će se i pedikeri, kozmetičari, brijači, frizeri, postolari… ali sve uz pridržavanje strogih epidemioloških mjera.

koronavirus.hr

Treća faza predviđena je za 11. svibnja, od tada će se omogućiti okupljanja od 10 osoba na jednom mjestu. Tada će se omogućiti rad trgovačkih centara, rad predškolskih ustanova i razredne nastave od 1. do 4. razreda, te rad s djecom s teškoćama. Omogućit će se rad laboratorijsklih skupina, a uvodi se i rad međužupnijskih linija i avioprijevoza u domaćem zračnom prostoru. Omogućit će se rad nacionalnih parkova, ali i nekih ugostiteljskih objekata na otvorenom. Omogućit će se rad ugostiteljskih objekata u smještajnim kapacitetima, ali samo za goste smještaja.

koronavirus.hr

“Sve tri faze preptostavljaju primjenu tzv. horizontalnih mjera. Važan je nastavk pridržavanja svih mjera fizičke udaljenost. Nastavlja se zabrana održavanja javnih događaja i velikih okupljanja. Naši epidemiolozi će u kontekstu omogućavanja javnog prijevoza, naši epidemiolozi će dati preprouke o nošenju zaštitnih maski. Najugroženiji od COVIDA-19 su naši sugrađani starije dobi. Preporučuju se svima koji su u rizčnoj skupini da ostanu kod kuće i što manje se izlažu mogućnosti zaraze”, poručio je Plenković. 

Državna matura

“HZJZ će zajedno sa Stožerom izraditi preporuke i upute koje će odnositi i na radno vrijeme u trgovinama, kao i preporuke za zadržavanje u zatvorenim prostorijama. Donijeli smo odluku da se državna matura održi od 8. do 29. lipnja ove godine. Smatramo da je odgovorno da se omogući održavanje državne mature”, istaknuo je premijer. 

Zabrana javnih okupljanja

Održavanje vjerskih okupljanja moguće je od 2. svibnja, rekao je Plenković .Dodao je da se nastavlja zabrana javnih okupljanja.

“Vjerujem da ćemo naučiti živjeti s ovim virusom. S našim partnerima u Europi ćemo pronalaziti rješenja. Pa ćemo doći u poziciju da idemo i prema otvaranju granica. Pronalazimo u sljedećim tjednima rješenja koja će biti zajednički dogovorena i sigurna”, rekao je.