Ravnateljica Doma u Koprivnici: "Ja nisam mogla spriječiti COVID infekciju"

Vijesti 23. tra 202008:28 > 12:36
Marko Horvat/ Glas Podravine

Nakon što je prije desetak dana identificirana zaraza kod jedne štićenice Doma za starije u Koprivnici pa se taj broj popeo u sljedećim danima na osam, u srijedu je taj dom postao novo žarište zaraze koronavirusom. Otkriveno je novih 13 zaraženih štićenika i dvoje zaposlenika.

Stožer civilne zaštite Koprivničko-križevačke županije na konferenciji za novinare izvijestio je o stanju u županiji i o situaciju u Domu za starije. 

“Od jučer nema novih zaraženih u županiji. Očekujemo nove podatke popodne. Ukida se noćna smjena COVID ambulante”, poručuju iz Stožera. 

Što se tiče Doma za starije oformljen je tim koji će provoditi mjere te pomoći Upravi Doma za starije i nemoćne oko koronakrize.

“Ukupan broj je 23, četiri zaposlenika i 19 korisnika Doma”, poručili su i rekli kako je uzeto je još briseva djelatnika i štićenika.

“Kontrolnim brisevima dobili smo nalaz od 13 osoba koji su pozitivni. Jučer su smješteni u bolnicu. Radimo određene premještaje. Obavlja se dezinfekcija. Nakon dolaska novih nalaza napravit ćemo novi razmještaj u sobe. Iz Doma nije otišao nitko tijekom zaraze”, kazala je ravnateljica Doma.

Ravnateljica doma Vesna Križan kazala je:

“Borba se vodila na adekvatan način. Indicija da je netko kriv je apsolutno neprimjerena. Epidemiološki utvrđujemo, onaj tko je donio virus nije kriv, a to nisam ja. Ja bih bila najzadovoljnija da se ovo nije dogodilo. O svemu će osnivač odlučiti”, kazala je.

“Ja nisam mogla spriječiti COVID infekciju, ako budem donijela odluku o ostavci bit ćete obaviješteni”, istaknula je ravnateljica. 

Marko Horvat/ Glas Podravine

Ranije danas, koprivnički gradonačelnik Mišel Jakšić oglasio se vezano uz novo žarište zaraze u tamošnjem Domu za starije i nemoćne. Pozvao je ministre Beroša i Božinovića da se Nacionalni stožer što prije uključi u nadzor u toj ustanovi kao što su to učinili u slučaju Doma za starije i nemoćne u Splitu.

Njegovo priopćenje prenosimo u cijelosti.

“Unatoč velikoj odgovornosti i samodisciplini koje ste iskazali u tjednima iza nas, poštujući u velikoj mjeri sve odluke Nacionalnog kriznog stožera, od jučer se na naš grad i kraj gleda kao na potencijalno žarište koronavirusa.

Nitko nije želio ovaj neželjeni scenarij koji nas je na težak način podsjetio da je ovaj nepoznati i opasni virus među nama. Ovo se ne događa nekome drugome i nepoznatom, ovo se događa i može se dogoditi svakome od nas i našim bližnjima. Upravo zato apeliram na sve nas da se i dalje držimo propisanih mjera i poštujemo uvedene socijalne i zdravstvene standarde.

Događaji koje posljednjih dana pratimo u županijskom Domu za starije i nemoćne je sigurno nešto što nam je zacrnilo svakodnevicu i postavlja pred nas puno pitanja na koje kao zajednica moramo pronaći prave odgovore, ali i hitna rješenja i to prvenstveno zbog zdravlja
naših najbližih. Zaraženi korisnici i zaposlenici Doma su naši susjedi, prijatelji, mame, tate, djedovi i bake i ti ljudi danas zaslužuju posebnu skrb i svu ljubav i razumijevanje koju im kao zajednica možemo pružiti. Naravno da ćemo se zajedno zapitati kako je do ovoga došlo i je li smjelo doći.

Naravno da je potrebno utvrditi i odgovornost da bismo mogli zajedničkim naporima izaći iz ove krizne situacije. Grad Koprivnica ovim putem stavlja na raspolaganje i Županijskom stožeru i ljudima koji odlučuju o radu Doma za starije i nemoćne Koprivnica sve raspoložive ljudske resurse zaštite i spašavanja, ali i spremnost da se savjetodavno uključe zaposlenici Gradske uprave koji imaju duboke, stručne i emotivne veze uz naš Dom, a to su bivši ravnatelj i bivša zaposlenica Doma koji sada rade u sustavu Grada. Ovu bitku ne možemo dobiti obračunavanjem s medijima koji kao ništa ne razumiju i traženjem onih koji su se usudili anonimno izvijestiti širu javnost da postoje određene poteškoće u funkcioniranju Doma.

Vjerujemo i nadamo se da će odgovorni u Županijskom kriznom stožeru prihvatiti ovu ruku pomoći, suradnje i zajedništva zbog svih nas. Koristim ovu priliku pozvati ministra Beroša i ministra Božinovića da se uključe u ove procese i da stave na raspolaganje sve dostupne resurse doktorici Vadla koja danas radi veliki posao, da preuzmu i prihvate odgovornost za zdravlje, ali i funkcioniranje Doma za starije u nemoćne u Koprivnici, kao što su to učinili u Splitu.

Podravina i Prigorje, naša Županija nisu zaslužili da se u njemu raspada socijalna država, a da Nacionalni krizni stožer na to žmiri. Reagirali ste relativno žurno u Splitu, sada je trenutak da djelujete još žurnije u Domu za starije i nemoćne u Koprivnici. Smjena ravnateljice i imenovanje kriznog ravnatelja po uzoru na splitsko rješenje je prvi korak u sređivanju stanja i u našem Domu.

Na kraju još jedanput molim sve naše građanke i građane da se pridržavaju propisanih mjera. Pozivam i sve službe uključene u sustav civilne zaštite, posebice u zdravstvenom sustavu i sustavu socijalne zaštite, da organizirano i stručno rade svoje svakodnevne poslove u ovim iznimno teškim okolnostima. Vjerujem u vas, vjerujem da imate dovoljno znanja i volje da zajednički riješimo ove probleme”, navodi Jakšić.