Orešković: Bernardić se pridružuje savezu HDZ-a

Vijesti 24. tra 202012:36 > 12:45
N1

Gošća N1 studija uživo bila je Dalija Orešković, bivša predsjednica Povjerenstva za sprječavanje sukoba interesa i članica Stranke s imenom i prezimenom.

Potez Davora Bernardića, koji je tužio Povjerenstvo zbog odluke o svojoj stipendiji, nije ju pretjerano iznenadio.

Smatra da je time pokazao da ne može biti vođa nikakvog Saveza..

“On se pridružuje savezu HDZ-a, a ideja je potkopavanje smisla rada svih nezavisnih institucija kako bi prikrili vlastite postupke koji nemaju veze s vladavinom prava ni pristojnim demokratskim standardima”, kaže Orešković i dodaje da nije riječ samo o velikom i sramotnom političkom gafu, već njegov potez pokazuje strukturu razmišljanja unutar SDP-a koji se po vrijednosnim standardima izjednačio s HDZ-om.

VEZANE VIJESTI

“Podsjetit ću da je Josip Leko ustavnom tužbom rušio odredbe Zakona o sprječavanju sukoba interesa, a nacrt zakona tadašnjeg ministra uprave Arsena Bauka također je težio gašenju i rušenju ovlasti. Ovaj Bernardićev potez samo je nastavak te politike, a cilj je javno dobro preliti u privatne džepove”, kaže Orešković.

Kritizirala je i konkretnu odluku Povjerenstva u slučaju Bernardićeve stipendije jer smatra da se ne radi o povredi načela, već primitku nedopuštenog dara, zbog čega se Bernardiću trebala izreći kazna od 40 000 kuna.

Govoreći o Bernardićevom kritiziranju povrede načela djelovanja, istaknula je kako je zanimljivo da je šutio kada se na tome rušila Vlada Tomislava Karamarka.

#related-news_0

“Između HDZ-a i SDP-a postoji znak jednakosti”, zaključila je.

Na temu teritorijalnog preustroja ponovila je da ovakav ne služi građanima nego političkim elitama, te iznijela prijedlog o 5 geografskih cjelina i 111 uprava.

“Poanta je da građani ništa ne gube, a dobivaju kvalitetniji i jeftiniji servis koji vodi, ne politički uhljebljeni kadar, nego kvalitetna i profesionalna uprava. Sam spomen reforme koju povede HDZ, izaziva salve smijeha. Ni njima ni SDP-u se ne može vjerovati, oni imaju vojsku koju treba hraniti, reforme bi zaustavila njihov hranidbeni lanac“, kaže Orešković.

Rekla je i kako smatra da bi trebalo dati preporuku da, zbog interesne povezanosti i velikih korupcijskih afera, zastupnici iz kluba Milana Bandića, ne bi smjeli sudjelovati u izboru Glavnog državnog odvjetnika. Smatra da problem pravosuđa nije samo problem sudaca već i loših zakona, te da sudbina pravosuđa ovisi o tome tko će biti izabran da sjedi u idućem sazivu Sabora.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.