Ministrica Vučković najavila strategiju poljoprivrede koja se čeka 25 godina

Vijesti 28. tra 202018:39 > 18:44
N1

Gošća Dnevnika bila je ministrica poljoprivrede Marija Vučković. Osvrnula se na stanje u hrvatskoj poljoprivredi, posljedicama koje ostavlja epidemija koronavirusa i najavila strategiju poljoprivrede do kraja mandata ove Vlade.

Ministrica se na početku gostovanja pohvalila da su interventnom mjerom otkupa mlijeka do sada od tri mljekare otkupili 80 tona mlijeka, a 30-ak ih ima pravo javiti se za otkup. Ove tri mljekare kupuju mlijeko od oko 400 malih farmi.

Kada je riječ o situaciji u hrvatskoj poljoprivredi kaže kako je napravljen napredak pri korištenju europskih fondova pa je tako ugovoreno 80 posto sredstava iz ruralnog razvoja, a isplaćeno više od pedeset posto.

VEZANE VIJESTI

“Slažem se da nedostaje strategija razvoja poljoprivrede i počeli smo je raditi krajem 2018. godine. Vizija i akcijski plan su praktički gotovi”, rekla je i dodala da će krenuti u sektorske dijaloge čim se malo situacija smiri. Vjeruje da će to biti do kraja mandata ove Vlade.

Na pitanje hoće li ukinuti parafiskalne namete za proizvođače hrane kaže da s u godinu i pol dana samo u stočarstvu ukinuli namete i naknade u vrijednosti 20 milijuna kuna.

Nije htjela otkriti hoće li se zalagati za naplatu PDV-a nakon naplate računa, ali je dodala da će uskoro ministarstvo iznijeti prijedlog.

#related-news_0

Oko poljoprivrednog zemljišta kaže da će promjenama zakona ubrzati procedure, a posebno po pitanju zapuštenog zemljišta.

Vezano za današnji posjet kaže da su poštovali sve epidemiološke mjere i ističe da su došli u grad i županiju bez koje poljoprivrede nema kako bi, po planu, predstavili učinjeno po pitanju digitalizacije, elektronske poljoprivredne iskaznice, nacrta strategije, redovnih ugovora.

Na pitanje oko termina izbora kaže da nije fokusirana na njih i da se bavi svime onime što treba rješavati u sektoru poljoprivrede.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.