HND anketa: U Hrvatskoj aktivno najmanje 905 tužbi protiv novinara i medija

Vijesti 01. svi 202009:53 > 09:59
Ilustracija

U Hrvatskoj je trenutačno aktivno 905 tužbi protiv novinara i medija od kojih tužitelji potražuju gotovo 68 milijuna kuna, izvijestili su u petak iz Hrvatskoga novinarskog društva (HND) predstavivši rezultate godišnje ankete koju su proveli među medijima početkom godine.

Uoči Svjetskoga dana slobode medija, koji se obilježava 3. svibnja, HND je ponovno upozorio na problem tužbi kojima je cilj cenzurirati, zastrašiti i ušutkati kritičare opterećujući ih sudskim postupcima, što HND smatra ozbiljnim i opasnim mehanizmom koji ugrožava slobodu medija.

“Brojka od 905 tužbi protiv novinara i medija, iako nešto manja u odnosu na prošlu godinu, pokazuje da pravosudni progon medija i novinara u Hrvatskoj i dalje traje. Treba napomenuti kako je stvarna brojka i veća jer je smo ovaj podatak dobili od tek 18 medija”, istaknuo je predsjednik HND-a Hrvoje Zovko.

VEZANE VIJESTI

HND želi jasno upozoriti domaću i međunarodnu javnost kako su tužbe najčešće sredstvo zastrašivanja novinara i medija kako bi odustali od ozbiljnih istraživačkih priča, ocijenio je Zovko i dodao kako se s visokim odštetnim zahtjevima novinare i medije želi i financijski uništiti.

”Čini se da su duševne boli unosan biznis jer se liječe samo velikim odštetnim zahtjevima. U svemu posebno zabrinjava činjenica da u podizanju tužbi sudjeluju i visoki državni dužnosnici, lokalni šerifi, pa i sami suci. Ovaj rat tužbama protiv novinara i medija velika je sramota za Hrvatsku”, ustvrdio je Zovko.

U HND-u ističu da od 23 medija koji su odgovorili na anketu, 18 ih ima aktualni sudski spor zbog povrede časti i ugleda u svojim novinarskim prilozima.

Prema njihovoj anketi, najviše tužbi ima Hanza media, izdavač Jutarnjeg lista, Slobodne Dalmacije i Sportskih novosti, njih čak 502, ”teških” u prosjeku 100 tisuća kuna. Nakon nje je Styria, izdavač Večernjeg lista i 24 sata sa 170 tužbi s prosječnim iznosom po tužbenom zahtjevu od oko 156.000 kuna.

I sam HND ima tri aktivna sudska spora. Protiv predsjednika HND-a Hrvoja Zovka Hrvatska radiotelevizija (HRT) vodi kazneni spor, kao i spor za naknadu štete od 250.000 kuna, a protiv HND-a potražuje 200 tisuća kuna, a u istoj tužbi protiv predsjednice Ogranka HND-a na HTV-u Sanje Mikleušević Pavić 50 tisuća kuna kuna.

#related-news_0

U HND-u naglašavaju kako je riječ o jedinstvenom slučaju tužbi javnog medijskog servisa protiv vlastitih zaposlenika, ali i strukovne novinarske udruge.

Od ukupnoga broja od 905 tužbi, 861 se odnosi na parnične postupke za naknadu štete zbog povrede časti i ugleda koji se vode protiv izdanja, njihovih urednika i novinara zbog objavljenih tekstova i priloga, dok su trenutačno aktivne 44 kaznene tužbe. Među tužiteljima se najviše ističu političari, gospodarstvenici, osobe iz javnoga života, jedinice lokalne samouprave, tvrtke, udruge, komore pa čak i sami suci.

Ukupno se tužbama obuhvaćenim HND-ovim istraživanjem traži najmanje 67,8 milijuna kuna. Iznosi inicijalnih tužbenih zahtjeva u građanskim postupcima često su puno veći od pravomoćno dosuđenih. U HND-u ističu da to puno govori o efektu koji ti postupci zapravo imaju na medije i novinare – cilj je zastrašiti i potaknuti na cenzuru i samocenzuru.

Prema lanjskoj HND-ovoj anketi na koju je odgovorilo 19 medija, u Hrvatskoj je u veljači prošle godine bilo aktivno 1163 sudskih sporova. Iako je ovogodišnja brojka manja, i dalje je riječ o SLAPP-u (Strategic lawsuit against public participation), tužbama kojima je cilj cenzurirati, zastrašiti i ušutkati kritičare opterećujući ih sudskim postupcima, ozbiljnom i opasnom mehanizmu koji ugrožava slobodu medija, zaključili su u HND-u.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.