Luetić: Preduvjet za otvaranje zdravstvenog sustava je dovoljna količina opreme

Vijesti 04. svi 202016:32 > 16:39
N1

Krešimir Luetić, predsjednik Hrvatske liječničke komore, gostujući u N1 Studiju govorio je o ponovnom otvaranju zdravstvenog sustava za sve pacijente.

Kazao je kako su se jenjavanjem prvog vala epidemije stekli uvjeti za postupno aktiviranje bolničkog sustava u redovnom programu.

VEZANA VIJEST

“30. travnja u bolničke ustanove stigao prijedlog i postupak koji je izradio HZJZ kako organizirati redovni program. Tijekom vikenda i danas se uputa usuglašavala. U dijelu ustanova je danas krenuo rad. Radi se o postupnom i ograničenom otvaranju redovnog programa. To nije 100 posto onoga od prije epidemije i tako treba nastaviti.

Uz postupnost bitno je razumjeti i da zaštitne opreme treba biti dovoljno, da trijaže sad trebaju biti jednako striktne i kvalitetne kao i do sada, a tu su i testiranje i nastavak rada u timovima da bi u slučaju proboja virusa u neku ustanovu spriječili nemogućnost nastavka rada određenog odjela.

#related-news_0

Svaki pacijent ima indikaciju za što je naručen. Uz epidemiju su liječnici i medicinske sestre pružali zdravstvenu zaštitu akutnim pacijentima. Mi smo u Sv. Duhu imali 70-80 posto popunjenosti kreveta. Srčani se udari događaju neovisno o epidemiji”, rekao je Krešimir Luetić.

Onkološkim bolesnicima su se odrađivali svi hitni dijagnostički postupci, rekao je Luetić. 

#related-news_0

“Svi kažu da je svaka kriza i prilika. Ova je prilika da se u Hrvatskoj kvalitetnije počne upravljati listama čekanja. One su dio svakog zdravstvenog sustava i njima se upravlja manje ili više kvalitetno. Informatizacija, cjelovita, nameće se kao imperativ koji će donijeti pretpostavke da se kvalitetnije upravlja listama čekanja. Na tome treba žurno poraditi. Pacijenti trebaju brže dobivati termine za nužne pretrage”, rekao je Luetić. 

Oprema je nužna za funkcioniranje sustava

Liječnička komora dobivala je informacije da nema dovoljno opreme, te su tada apelirali na sustav da oprema koje ima se distribuira na prve linije.

“Opreme je sada nešto više, ali aktivacijom redovnog programa potrošnja će biti veća. Na odgovornima je da se osiguraju adekvatne količine zdravstvene opreme. Ona je preduvjet da bi se zaštitili zdravstveni djelatnici, a i pacijenti.

Nedostatak opreme bio bi nedopustiv i neprihvatljiv, jer se time svi pacijenti i zdravstveni radnici dovode u opasnost. Preduvjet za otvaranje kompletnog zdravstvenog sustava je dovoljna količina zaštitne opreme”, rekao je Luetić. 

#related-news_0

Kazao je kako je HZJZ izdao uputu da se zadrži radu u timovima da bi se proboj virusa u zdravstveni sustav limitirao.

“Veći se dio bolnica odlučio za zadržavanje u timovima.

Dio bolnica i dalje ima izolacijski dio za pacijente sumnjive na koronavirus. Trijaža je bitna komponenta uvijek, one trebaju  trebaju ostati. Ako će se stvarati veće gužve broj trijaža treba povećati. 

Ljudima kojima se potvrdi sumnja na zarazu se radi bris i , ako je potrebno, pruža se odmah neodgodiva zdravstvena zaštita. Pacijentima u redovnom programu radit će se testiranje, a ako se potvrdi zaraza koronavirusom, nastavlja se liječenje u Covid centru”, kazao je Luetić. 

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.