Plenković uoči samita: Rasprava o europskom putu zemalja zapadnog Balkana

Vijesti 06. svi 202016:34 > 16:53
N1

Premijer Andrej Plenković uoči početka zagrebačkog samita koji se održava u formatu videokonferencije obratio se novinarima i ukratko iznio glavne obrise o čemu će se razgovarati na samitu.

Premijer je istaknuo da je Hrvatska spremna podržati reformske i europske napore susjednih zemalja.

“Ne samo u kontekstu pregovora za pristupanju koje vode Crna Gora i Srbija, ne samo u kontekstu vrlo važne odluke Europskog vijeća kada je zahvaljujući i diplomatskom angažmanu Hrvatske došlo do odluke o otvaranju pregovora sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom i poruka koja ide prema BiH, Hrvatskoj važnoj zemlji kojoj želimo pomoći u reformama”. istaknuo je premijer Andrej Plenković.

VEZANE VIJESTI

“Poruka Europske unije je da se financijski podržava svih šest zemalja, da se priprema veliki paket ekonomske pomoći i smatramo da smo od Zagrebačkog sastanka prije dvadeset godina s ovim poslali veliku poruku koja se odnosi na naše susjede i na politku proširenja i postignuća koja će ostati ostavština hrvatskog predsjedanja, a to je i promijenjena metodologija pregovaranja.”

Premijer Plenković najavio je da će na samitu cijelo poslijepodne raspravljati kako ići prema ključnom cilju, a to je europski put država zapadnog Balkana.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram