Frka Petešić: Zagrebački samit je veliki uspjeh Hrvatske

Vijesti 06. svi 202018:15 > 18:29
N1

Iako nije održan u predviđenom formatu zbog epidemije koronavirusa i iako je prvotni nacrt deklaracije "ublažen" pa se ne spominje ni riječ proširenje predstojnik Ureda predsjednika Vlade Republike Hrvatske Zvonimir Frka Petešić u razgovoru za N1 tvrdi da je samit veliki uspjeh hrvatskog predsjedanja.

“Mislim da su zemlje zapadnog Balkana jako zadovoljne što se uspio održati samit koji je posvećen dijalogu između EU i tih zemalja. Politika proširenja godinama nije u fokusu EU i da Hrvatska nije to stavila u fokus to ne bi došlo na red barem u dogledno vrjeme i to smatramo našim uspjehom”, ustvrdio je Zvonimir Frka Petešić.

Kaže da u kontekstu kada se EU suočava s najvećom krizom nakon Drugog svjetskog rata Hrvatska je uspjela proširenje staviti u fokus.

VEZANE VIJESTI

Na pitanje da se u deklaraciji samita ne spominje proširenje već samo poruke koje su se već čule kaže da se na samitu ne razgovara o europskoj poljoprivrednoj politici nego o politici proširenja iako se ona izričito ne spominje.

“U sadašnjem kontekstu to uspjeti staviti na red i omogućiti novu metodologiju pregovaranja i da imamo obećanje zemalja članica da će se ovakvi samiti nastaviti u redovitim rokovima je doista uspjeh jer 15 godina nije bilo takvih sastanaka.”

#related-news_0

Frka Petešić dodaje da se ovim samitom zemljama zapadnog Balkana nude tijesnije veze sa članicama i kaže da to nije sastanak Europskog vijeća na kojem se mogu donijeti datumi kada se može očekivati otvaranje pregovora i da to nije takav tip samita.

Istaknuo je i da je svih šest zemalja zapadnog Balkana zadovoljno zbog održavanja samita.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram