Koliko će se djece vratiti u školske klupe u ponedjeljak?

Vijesti 07. svi 202008:05 > 08:09
Dino Stanin/PIXSELL

Prema preliminarnim podacima koje su škole dostavile Primorsko-goranskoj županiji koja je osnivač 32 osnovne škole u ponedjeljak će u školske klupe sjesti tek 5 posto učenika razredne nastave.

Pročelnica Upravnog odjela za odgoj i obrazovanje Edita Stilin kaže da te škole inače broj 4.932 učenika od 1. do 4. razreda, a konačan podatak o broju učenika koji će krenuti na mješoviti oblik nastave znat će se do kraja tjedna.

S konkretnim podacima o broju učenika koji će se vratiti u riječke škole, čiji je osnivač Grad Rijeka, jučer također u Odjelu za odgoj i školstvo nisu baratali, no taj će broj biti poznat danas, a izvjesno je da će se u škole vratiti mali broj učenika.

– Odjel za odgoj i školstvo Grada Rijeke je u stalnoj komunikaciji s vrtićima i sa školama. Sve škole obavijestile su roditelje o Uputama HZJZ, a u ovom trenutku i učitelji i odgojitelji, u komunikaciji s roditeljima, propituju potrebe i interes. Konačni broj znat ćemo danas, ali prema prvim, preliminarnim podacima, djece neće biti puno. Što se škola tiče, nismo sigurni hoće li broj djece koja će doći u škole biti u skladu s brojem koji je propisao nacionalni Stožer civilne zaštite. Smatramo da su se u ovoj odluci vodili prosječnim brojem učenika u razredu, koji iznosi 13,5 na nacionalnoj razini, međutim prosječni broj učenika u našim školama je veći. Odnosno, ako u riječke škole dođe trećina učenika, bit će izvedivo osigurati sve potrebno za njihov prihvat, međutim u slučaju većeg broja to neće biti jednostavno, navodi Novi list.

VEZANE VIJESTI

Zato je u ovom trenutku važno utvrditi broj zainteresiranih učenika za povratak u školu, uključujući i potrebu za produženim boravkom kojeg je moguće organizirati prema dobivenim uputama, tako da će djeca biti u sigurnom okruženju dok roditelji rade. U Preporukama Ministarstva navodi se da, ako je broj učenika koji su prijavljeni za dolazak u pojedini razredni odjel prekobrojan i ne postoji mogućnost da se osposobi novi razredni odjel, ravnatelj škole treba postaviti prioritete prema kojima će učenici biti na nastavi u školama od 11. svibnja.

Prioritet su djeca čija oba roditelja/staratelja rade izvan kuće i nemaju druge mogućnosti zbrinjavanja djece. Ovom su preporukom ravnatelji stavljeni u izuzetno tešku poziciju. S obzirom na to da postoje velika ograničenja i u mogućem prihvatu broja djece i samim preporukama za koju je djecu bolje da se školuju od kuće, mislim da su roditelji zabrinuti, prestrašeni i da će vjerojatno učiniti sve kako bi pronašli alternativno rješenje kako djeca ne bi morala dolaziti u školu i u vrtiće, kaže pročelnica Sanda Sušanj.

U Gradu također napominju da su zbog obustave rada vrtića i nastave u osnovnim školama roditelje oslobodili plaćanja cijene usluge vrtića te produženog i cjelodnevnog boravka u osnovnim školama za djecu koja ne pohađaju ove programe, odnosno, roditelji plaćaju samo one dane u kojima djeca koriste uslugu. U tom kontekstu roditelji koji ne budu koristili usluge vrtića i produženog boravka niti nakon 11. svibnja, bit će u potpunosti oslobođeni plaćanja ove usluge.

Osnivači škola imali su i online sastanak s ministricom Blaženkom Divjak koja je tom prilikom ponovila da svi učenici u školi ne bi trebali dolaziti u međusobni kontakt jer su raspoređeni u grupe, a ujedno je najavila i da se za dva tjedna mogu očekivati nove, blaže epidemiološke upute. Napomenula je i kako u uputama ne piše da škole moraju imati toplu vodu, već je dovoljna samo voda. Ustvrdila je da ne bi trebao biti problem osigurati higijenske potrepštine, ali ni prehranu za učenike, jer se novac za vrijeme neodržavanja nastave nije trošio. Ujedno je kazala da nije nužno osiguranje prijevoza za učenike.

– Nije nužno da prijevoz bude osiguran, kao ni da roditelji dovode djecu u školu, jer to nije ni inače bio slučaj. Ondje gdje postoji potreba za prijevozom, on se može organizirati uz uputstva lokalnih epidemiologa, pojasnila je ministrica.