Trenutačno je ukupno 2125 slučajeva zaraze koronavirusom u Hrvatskoj, a 1641 je oporavljen. Ukupno je preminulo 86 osoba.
U ponedjeljak 11. svibnja ponovno se otvaraju ugostiteljski objekti u sklopu treće faze popuštanja epidemioloških mjera. Premda je najavljeno da će za početak moći raditi samo oni koji imaju terase, ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak na konferenciji za medije Nacionalnog stožera potvrdio je da se odluka odnosi i na objekte koji nemaju terasu.
“Danas su tijekom prijepodneva objavljene upute za rad ugostiteljskih objekata i ne radi se ni o kakvom popuštanju, nego o tome da imamo povoljnu epidemiološku situaciju i da možemo krenuti s radom ugostiteljskih objekata. Mi smo propisali stroge mjere vezane uz higijenu i dezinfekciju i tu nema spornih elemenata, o tome već dugo razgovaramo”, rekao je Capak i dodao:
“Puno je objekata bez terasa i razlika je samo u tome da je donijeta odluka da će se pustiti u rad i objekti koji nemaju terasu. Unutra će se moći posluživati hrana, ali napravili smo strogu preporuku, distancu među stolovima i osoba koje sjede.”
Komentirajući rad cateringa Capak je pojasnio da je catering radio i dosad, ali kao dostava. A što se tiče organizacije proslava, epidemiolozi će morati detaljnije propisati način rada.
“Smjer će biti ovo što smo napravili za druge ugostiteljske objekte, ali ovo je drugačiji tip rada pa moramo posebno raspisati.”
N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.