Plenković prihvatio ostavku ministra Krstičevića!

Vijesti 08. svi 202006:57 > 13:29
N1

Premijer Andrej Plenković u petak je prihvatio ostavku ministra obrane Damira Krstičevića, nakon što su u padu vojnog zrakoplova poginula dva pripadnika Hrvatskog ratnog zrakoplovstva, rekavši kako takvu odluku nije donio jer misli da je Krstičević za to odgovoran nego jer ga cijeni.

13:03

Ministar je kazao da podnosi ostavku. Mi smo danas održali razgovor na tu temu, ja osobno ne vidim niti jedan razlog gdje bih mogao povezati njegovu političku odgovornost s činjenicom da se srušio avion, ali razumio sam da ga je ova situacija izrazito pogodila, on je i sam bio vojnik, zapovjednik Gardijske brigade u Domovinskom ratu, moj najbliži suradnik u HDZ-u i Vladi, i moj prijatelj. Odlučio sam prihvatiti njegovu ostavku, ne zato što je on odgovoran. Ovakve se nesreće nažalost događaju, i žao mi je što je pogođen toliko da je osjetio potrebu da napravi pauzu. Poštujući ga, ja sam tu njegovu ostavku prihvatio, rekao je premijer Andrej Plenković.

Dodao je da neće predlagati novog ministra obrane, nego će MORH voditi netko od državnih tajnika.

Više pročitajte OVDJE.

12:14

Uskoro se očekuje izjava premijera nakon sastanka s Krstičevićem.

12:11

Vojni analitičar Igor Tabak bio je gost N1 Studija uživo u kojem je komentirao ostavku ministra Krstičevića te situaciju u resoru obrane.

Govoreći o odgovornosti ministra Krstičevića, Tabak je kazao da tu treba razdvojiti dvije stvari. “Jedno su incidenti, ma koliko oni stravični bili. Nažalost, te stvari se događaju, koliko god to ružno zvučalo. No treba sagledati i drugu stranu, a to je da je bilo incidenata koji nisu bili prijavljivani”, rekao je Tabak.

Više čitajte OVDJE

11:26

Ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković izjavio je u N1 studiju uživo da se nije čuo s ministrom obrane Damirom Krstičevićem od jučerašnje tragedije i podnošenja ostavke.

“To je velika tragedija, ljudi su stradali. Koliko sam shvatio, u tijeku je sastanak s premijerom Plenkovićem, a treba li prihvatiti ostavku, to je pitanje za premijera”, komentirao je Bošnjaković najaktualniju temu u razgovoru s reporterkom Vanjom Kranic.

Više pročitajte OVDJE.

11:03

Predsjednik Zoran Milanović osvrnuo se danas na ostavku koju je na mjesto ministra obrane podnio Damir Krstičević.

To su jako delikatne stvari, ne bih ni u koga upirao prstom. Hoće li dati ostavku ne znam ni ja, on ne odgovara meni, on odgovara premijeru i Saboru. Teško je govoriti izvan konteksta, samo zbog ovoga, ne znam treba li dati ostavku, rekao je Milanović, dodavši da mu se Krstičević javio, ali da ostavku nije spominjao.

Upitan bi li on tražio Krstičevićevu ostavku, Milanović je rekao da on zbog ove situacije ne bi tražio ostavku.

Više čitajte OVDJE.

10:44

U Ministarstvu obrane u petak od 9 sati otvorena je knjiga žalosti za poginule pilote Hrvatskog ratnog zrakoplovstva (HRZ), natporučnika Marka Novkovića i poručnika Luke Jagatića.

Novković i Jagatić poginuli su jučer u padu vojnog školskog aviona ZLIN oznake 403 u četvrtak kod Biljana Donjih nedaleko od Zadra.

Više čitajteOVDJE.

10:31

Predsjednik Kluba HDZ-a, Branko Bačić, komentirao je najavljenu ostavku ministra obrane, Damira Krstičevića.

“Razumijem ministra Krstičevića, on je posebno emotivan kad su u pitanju njegovi vojnici i osjetio je moralnu potrebu da da ostavku”, rekao je Bačić.

Više pročitajte OVDJE.

10:02

Brigadir Željko Ninić, zapovjednik 93. krila Hrvatskog ratnog zrakoplovstva, komentirao je tragičnu nesreću rekavši da dosad nije bilo nikakvih problema.

“Jučer je formirano istražno povjerenstvo koje se i danas nalazi na licu mjesta. Sve će učiniti da skupi što više relevantnih dokaza kako bi se utvrdili stvarni uzroci nesreće. Ostatke zrakoplova smo spremni prevesti u Zemunik ako institucije dopuste. Nismo imali problema s ovakvim tipom aviona dosad, a što se tiče modela, nije imao gotovo nikakvih primjedbi od strane pilota”, rekao je.

Više čitajte OVDJE.

9:16

U Vladu je stigao i premijer Andrej Plenković, javlja naš reporter Domagoj Novokmet. Stigao je i ministar branitelja Tomo Medved.

Sve je spremno za sastanak. Obzirom da će na njemu biti i ministar Medved, očito je da će sastanak biti ozbiljniji nego što se očekivalo i da će Medved dati potporu Krstičeviću, javio je naš reporter Domagoj Novokmet.

9:15

Damir Krstičević stigao je u Vladu na sastanak s premijerom, javlja naša reporterka Ana Mlinarić.

8:28

Policija i dalje čuva mjesto nesreće u mjestu Biljane Donje, javlja naš reporter Hari Kočić.

8:20

Očekuje se da će se predsjednik Zoran Milanović oglasiti o ostavci koju je na mjesto ministra obrane podnio Damir Krstičević.

Više pročitajte OVDJE.

7:37

Reakcije iz HDZ-a zasad su – podijeljene. Ministar gospodarstva Darko Horvat sinoć je na HTV-u u emisiji “Otvoreno” izjavio kako je razgovarao s Krstičevićem nakon nesreće, ali i kako smatra da ovdje nema njegove odgovornosti.

– Kolega Krstičević je emotivan, ali za takav njegov korak nema razloga. Nema tu njegove odgovornosti, rekao je Horvat, dok u dijelu HDZ-a drže kako bi, unatoč tome što je Krstičević omiljen u desnom dijelu HDZ-a, mogao biti uteg uoči parlamentarnih izbora.

Oporba je, pak, Krstičevićevu ostavku očekivano pozdravila.

Više pročitajte OVDJE.

7:02

Prihvati li premijer ostavku ministra obrane Damira Krstičevića on će biti 15. ministar koji bi mogao napustiti Vladu Andreja Plenkovića u nešto više od 43 mjeseca njegova mandata.

Više pročitajte OVDJE.

6:58

Krstičević je jučer, tijekom objave podnošenja ostavke, novinarima rekao da o ostavci nije obavijestio premijera Plenkovića.

“Naša zadaća je da budemo s obiteljima i obiteljima ćemo pružiti svu potrebnu pomoć i podršku, sve ono što znamo i možemo. Želim kao ministar obrane izraziti i sućut svim pripadnicima HRZ-a i HV-a. Ovo je ogroman gubitak i za Hrvatsku vojsku. S današnjim danom podnosim ostavku na mjesto potpredsjednika Vlade i ministra obrane”, rekao je Krstičević.

Više pročitajte OVDJE.

VEZANE VIJESTI