Žarište na Braču! Gradonačelnica Supetra: "Nismo dobro, svi smo potreseni"

Vijesti 08. svi 202010:02 > 11:54
N1

Zbog žarišta zaraze na otoku Braču gdje je danas potvrđeno 9 novozaraženih koronavirusom, gradonačelnica Supetra Ivana Marković pozvala je na Facebooku na raspuštanje županijskog stožera. "Ja ne znam tko će u ovim slučaju biti odgovoran ili će biti “nitko nije kriv”, “kriv je virus”, “nije bilo propusta” ali apeliram prema nacionalnom stožeru da raspusti županijski stožer i dovede profesionalce koji će znati nositi se sa ovom situacijom".

“Potvrđene su naše najgore sumnje.

Stigli su prvi rezultati jučer uzetih briseva koji su potvrdili nove slučajeve zaraze na našem otoku te od dosad obrađenih uzoraka je kao pozitivno potvrđeno čak njih devet.

VEZANA VIJEST

Ono što znamo i što je potrdeno da je nulti pacijent ipak taj koji je otpušten iz bolnice te je isti pozitivan. Ja ne znam tko će u ovim slučaju biti odgovoran ili će biti “nitko nije kriv”, “kriv je virus”, “nije bilo propusta” ali apeliram prema nacionalnom stožeru da raspusti županijski stožer i dovede profesionalce koji će znati nositi se sa ovom situacijom.

Nas otok se suočava se epidemijom te molim sve naše stanovnike da su na velikom oprezu i da narednih dana ostanu što više u kućama.

Također, i ja sam do daljnjeg u samoizilaciji jer sam bila u bliskom kontaktu sa jednom od osoba koja je u bliskom kontaktu sa zaraženim te sam raspustila gradsku upravu koja do danjeg razvoja događaja i novih informacija ne radi. Hvala svima na razumijevanju. Čuvajte se svi!”, napisala je Marković.

Gostujući u N1 studio uživo kazala je:

“Nismo dobro, svi smo potreseni. Ali treba se sabrati i odraditi sve što treba. Imali smo ujutro sastanak i dogovorili neke stvari. Dolazi epidemiološka služba iz Splita. Ja sam kod kuće, bit ću na sastanku putem linka”.

Objasnila je zašto je zatražila raspuštanje županijskog stožera. “Prestigli smo po broju zaraženih Zagreb, imali smo situaciju u splitskom Domu, potvrđeno je da je nulti pacijent ovaj koji je pušten iz bolnice. Mora se odgovoriti zašto ta osoba nije na izlasku testirana”, kazala je.

“Netko mora preuzeti odgovornost. Očito je da, ako se sve radi po pravilima, pravila nisu dobra. Od 15 uzoraka imamo 9 zaraženih. Popodne ćemo imati nove rezultate, kroz naredna dva dana očekujemo nove testove i bojim se da će broj zaraženih biti zaista velik”, kazala je i dodala i da je bliska osoba zaposlenika Gradske uprave zaražena te je zbog toga ona u samoizolaciji.

“Broj zaraženih će biti sve veći i veći. Moramo ovome profesionalno pristupiti”, kazala je na upit hoće li na Braču biti uvedena karantena.

Tijek događaja iz minute u minutu pratimo OVDJE.