Sloković čudi izbor glavne državne odvjetnice

Vijesti 11. svi 202014:26 > 14:32
Ilustracija

Odvjetnica Jadranka Sloković bila je gošća N1 studija uživo gdje je komentirala rad pravosuđa u doba koronavirusa. Rekla je kako zasada nema veće štete, sudovi rade u ograničenom opsegu, a rokovi zastare su dovoljno dugački. Odvjetnici su predlagali da se jedan dio ročišta odrađuje video vezom, no za to nije bilo previše sluha, kaže Sloković iako ne vjeruje da sredstava za to nema.

“Mi nismo koristili mjere Vlade, prihodi jesu pali, imala sam sreću da su na računu bila sredstva od ranijih predmeta pa sam mogla isplatiti plaće”, kaže Sloković i dodaje kako je dio odvjetničkih ureda u centru grada jako oštećen.
Predmeti protiv Ive Sanadera su u različitim fazama podsjetila je.

“Planinska je na Ustavnom sudu, Fimi medija je pri kraju, zakazane su rasprave od konca svibnja do polovine srpnja, prvostupanjska presuda moga bi biti skoro. Hypo je po žalbi na Vrhovnom sudu, kao i HEP, a za MOL koji je dovršen krajem prošle godine, nismo još dobili pismeni otpravak, pa ćemo uputiti žalbu Vrhovnom sudu”, rekla je.

Potvrdila je da je točno da je Sanader tražio prekid izdržavanja kazne s obzirom na zdravstveno stanje i koronavirus.

“Nekima se doslovce nudilo da im se suspendiraju kazne zbog korone, ali mi nismo bili te sreće”, rekla je.

VEZANE VIJESTI

Ponovila je da su se s Ivicom Todorićem razišli u pogledu koncepta obrane, te da DORH, s obzirom na složenost, ima vrlo ozbiljnih problema za sročiti optužnicu za Agrokor.

Upitana da komentira prijedlog Zlate Hrvoj-Šipek za glavnu državnu odvjetnicu, rekla je da smatra kako je uloga DORH-a prvenstveno kazneno pravni progon, te da joj je čudna odluka da osoba koja nikad nije radila na tim predmetima postaje glavna državna odvjetnica.

“Koliko osoba koja nije imala doticaja s kaznenim sudovanjem može donositi odluke u bitnim kaznenim predmetima? Ona je izjavila da se može pouzdati u suradnike, ali to će onda biti njihove, a ne njene odluke, postavlja se pitanje tko je odgovoran”, kaže Sloković i dodaje da su neke odluke jednostavne, neke složenije, ali ima i onih s dalekosežnim posljedicama, koje utječu na politiku i ulaze u društvene odnose.

“U takvim situacijama glavni državni odvjetnik mora biti odgovoran. Sigurno o kaznenom progonu Sanadera ili Agrokoru odluku nije donio zamjenik koji je radio na tom predmetu”, ističe Sloković koja smatra da glavni državni odvjetnik mora biti osoba koja je tu verzirana i koja se mora oslanjati na vlastito znanje i iskustvo, a ne ono svojih suradnika.