Ministrica Bedeković sastala se s predstavnicima komore medicinskih sestara

Vijesti 13. svi 202019:09 > 19:15
Ilustracija

Ministrica Vesna Bedeković u srijedu je s predstavnicima Hrvatske komore medicinskih sestara (HKMS) razgovarala o nabavi zaštitne opreme tijekom epidemije, statusu medicinskih sestara u sustavu socijalne skrbi te o nedostatku tog kadra i mogućim promjenama propisa.

Osim ministrice za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku Vesne Bedeković, državne tajnice Marije Pletikose te njihovih suradnika, na radnom sastanku u ministarstvu bili su predsjednik i tajnica HKMS-a Mario Gazić i Ljiljana Lujanac, priopćeno je iz Ministarstva.

“Svjesni smo iznimnog truda koji su medicinske sestre i njegovateljice uza sve druge zaposlene radnike uložile da bi se zaštitili korisnici smješteni u ustanovama socijalne skrbi i drugim pružateljima socijalnih usluga te im pružale kontinuiranu potrebnu njegu i skrb“, istaknula je ministrica Bedeković.

Predstavnici HKMS-a izvijestili su o stanju u uvjetima epidemije koronavirusa prema rezultatima provedenog istraživanja među medicinskim sestrama koje rade u sustavu socijalne skrbi.

VEZANE VIJESTI

Hrvatska komora medicinskih sestara zatražila je u ponedjeljak hitni sastanak s ministricom Bedeković radi rješavanja gorućih problema 1800 medicinskih sestara koje rade u sustavu socijalne skrbi.

Komora je tada upozorila na neodgovarajuće uvjete rada koji su eskalirali tijekom pandemije, nedostatak zaštitne opreme i zakidanje medicinskih sestara oduzimanjem dana godišnjeg odmora zbog samoizolacije.

Ministarstvo navodi kako su “uz kontinuiranu komunikaciju s pružateljima socijalnih usluga” redovito nabavljali zaštitnu opremu i sredstva za dezinfekciju.

Od 20. ožujka do 13. travnja 2020., u skladu s iskazanim potrebama, ministarstvo je distribuiralo pružateljima usluga zaštitnu opremu. Dio opreme je nabavljen iz donacija, a za dio je ministarstvo izdvojilo 721.000 kuna, navode iz ministarstva.

#related-news_0

Dodaju kako su Stožeru civilne zaštite poslali adresar svih pružatelja usluga socijalne skrbi, koji je nakon toga postao glavni dobavljač zaštitne opreme jedinicama regionalne samouprave.

“Sudionici sastanka iskazali su zadovoljstvo započetim dijalogom, a sva na sastanku otvorena pitanja rješavat će se prema usuglašenom hodogramu”, stoji u priopćenju.

Komora će dostaviti svoje prijedloge, a ministarstvo će ih razmotriti u skladu sa svojim ovlastima i mogućnostima te će o njima razgovarati na sljedećem sastanku.

Podsjetimo, jučer je predsjednik komore medicinskih sestara Mario Gazić, u N1 studiju uživo komentirao uvjete rada medicinskih sestara u sustavu socijalne skrbi. Više u videu.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.