Bjelovarska Obrtnička škola nakon 35 godina opet ima programe za tesare i zidarr

Vijesti 14. svi 202015:34 > 15:37
Pixabay (ilustracija)

Obrtnička škola Bjelovar od jeseni nakon 35 godina stanke ponovno uvodi mogućnost školovanja za zidare i tesare, istaknuo je na tiskovnoj konferenciji u četvrtak ravnatelj obrazovne ustanove Branko Cvetković.

No, premda na tržištu postoji velika potreba za zidarima i tesarima, dozvolu za pokretanje programa škola je dobila tek iz drugog pokušaja.

“Inicijativa je krenula od obrtnika i građevinara koji u svojim firmama imaju manjak radnika jer na tržištu rada nema dovoljno kvalificiranih zidara i tesara. Stoga smo u suradnji sa Županijom, Obrtničkom komorom i Hrvatskom gospodarskom komorom poduzeli sve potrebne korake kako bi se vratili programi za ta zanimanja”, rekao je ravnatelj Cvetković.

Obrtnička komora i HGK organizirali su izvođenje praktične nastave, a škola je osigurala sve potrebne uvjete za izvođenje nastavnog programa, dodao je.

“Iako smo prvotno bili odbijeni, što nas je sve šokiralo, uz dodatne napore i objašnjenja ipak smo na kraju dobili dopuštenje”, istaknuo je Cvetković i podsjetio da je zadnja generacija zidara iz Obrtničke škole Bjelovar maturirala davne 1985. godine. Od školske godine 2020./21. planiran je jedan razred s osam zidara i četiri tesara.

Predsjednik Obrtničke komore Bjelovarsko-bilogorske županije Goran Grgić izrazio je nezadovoljstvo prvotnim odbijanjem od strane resornog ministarstva, kazavši da je potrebna za takvim kadrom velika.

“Školovanih zidara i tesara iznimno nedostaje na tržištu rada, a tvrtke ih svijećom traže. Unatoč tomu, prvi puta su nas odbili. No, kada se složno okupe Bjelovarsko-bilogorska županija, Obrtnička komora, HGK i Obrtnička škola i svaka institucija obavi svoj dio posla i argumentirano pokaže kako su navedena zanimanja deficitarna, onda ni čuvena administracija ne može ništa”, komentirao je Grgić.

Bjelovarsko-bilogorski župan Damir Bajs istaknuo je važnost usklađivanja obrazovnog sustava sa tržištem rada i zahvalio gospodarskoj i obrtničkoj komori. “Županija je preuzela materijalne troškove, komore su preuzele obvezu pronalaska praksi i naša inicijativa je urodila plodom”, poručio je župan Bajs.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.