Kojim će se kriterijima rukovoditi Milanović kod određivanja datuma izbora?

Vijesti 15. svi 202006:49 > 06:54
Damir Sencar/HINA/POOL/PIXSELL

Predsjednik države Zoran Milanović danas je u posjetu Sloveniji.

Položit će vijenac kraj Spomen-obilježja i grobnice žrtvama poraća na groblju Dobrava pokraj Maribora i zatim se u Ptuju sastati sa slovenskim kolegom Borutom Pahorom.

Očekuje se da će Milanović danas komentirati i odluku vladajućih da u ponedjeljak raspuste Sabor, nakon čega je na potezu upravo on s određivanjem datuma izbora.

Podsjetimo, u Banskim dvorima na Markovom trgu u Zagrebu u četvrtak su se sastali koalicijski partneri, a nakon sastanka premijer Andrej Plenković je potvrdio da su odlučili predložiti rapuštanje Hrvatskom saboru u ponedjeljak 18. svibnja.

“Nakon današnje sjednice Vlade mogu reći da su sve sastavnice odlučile da predložimo rapuštanje Hrvatskom saboru u ponedjeljak 18. svibnja”, rekao je premijer Andrej Plenković nakon sastanka i dodao:

“Smatramo da je trenutak primjeren, da je epidemiološka slika takva da imamo praktički jednoznamenkaste brojeve zaraženih i da ćemo uz odgovorno ponašanje biti u prigodi organizirati izbore u ustavnom roku. To može biti 21.6., 28.6., 5.7. ili 12.7. Predsjednik RH to zna i sada je na njemu da donose odluku.”

U Uredu predsjednika potvrdili su za Jutarnji informaciju da je premijer Plenković nazvao predsjednika Milanovića i obavijestio ga da će se u ponedjeljak raspustiti Sabor. Predsjednik, međutim, još nije donio odluku o datumu održavanja izbora.

“Naravno da predsjednik ovih dana razmišlja o izborima i kriterijima kojima će se rukovoditi prilikom određivanja datuma, ali još nije donio odluku. Rokovi za određivanje datuma izbora počet će teći u trenutku kada se raspusti Sabor. Predsjednik će voditi računa o tome da izbore raspiše bez odlaganja”, rekao je sugovornik s Pantovčaka.

Dodaje kako će Milanović još vidjeti hoće li se prilikom određivanja datuma konzultirati s političkim strankama, hoće li na određivanje datuma utjecaj imati (ne)povoljna situacija s pandemijom koronavirusa, te koje će uopće kriterije uzeti u obzir.