"Da je odgovornost bila na Gradu Zagrebu, Zakon o obnovi imali bi prije 30 dana"

Vijesti 17. svi 202012:24 > 12:59
N1

O Zakonu o obnovi Zagreba koji je tek pušten u javnu raspravu a neće biti donesen jer se u ponedjeljak raspušta Sabor u Točki na tjedan govorili su Ivica Rovis, ravnatelj Zavoda za prostorno uređenje Grada Zagreba i projektant statičar mr.sc Dragan Kovač.

Kovač je komentirao koliko nedonošenje zakona unosi nereda u čitav sustav.

“Predstavnik sam Građevinskog fakulteta i ekspertne skupine koja je sudjelovala u analizi, pratim cijeli postupak i građevinska struka je očekivala donošenje zakona, no odluka je da ga treba sagledati u širem kontekstu. Nama u sljedećem periodu slijedi daljnji razgovor s Ministarstvom graditeljstva da se utvrde upute o postupanju projektanata koji su prvi u nizu. Kad zakona nema, svi vlasnici nekretnina mogu pristupiti sanaciji svojih zgrada, očekuje se da će postupak ići u dvije faze: pokrpati najnužnije, a kompletna obnova ići će kroz neku drugu fazu. Problem s potresom nije nastao preko noći, ne bih okrivio bilo koga, naše zgrade u donjem i gornjem gradu nisu otporne na potres”.

VEZANE VIJESTI

Rovis kaže da je dobro što je zakon pušten u javnu raspravu, bez obzira na to što se ne zna hoće li ga prihvatiti neka buduća Vlada.

“Tako dobijete dobar paket primjedbi i sugestija. Ne bih rekao da je to zbunjivanje građana jer i buduća Vlada mora donijeti taj zakon, tri dana nakon potresa je gradonačelnik Milan Bandić uputio pismo premijeru da se hitno pristupi izradi Zakona, prošao je predugi rok, odgovornost na donošenju zakona je na Ministarstvu graditeljstva. Da je ta dogovornost bila na Gradu Zagrebu imali bi zakon prije 30 dana. Ovako smo bili samo jedan od sudionika, zadnja tri tjedna nismo pozivani na sastanke”.

#related-news_0

Jedan od problema zkona je nejasnoća po pitanju omjera u kojima će se financirati obnova. Načelno stoji da će trošak dijeliti grad, država i vlasnici. Rovis kaže, to je bila osnovna primjedba Grada Zagreba.

“Inzistirali smo da se ti omjeri odrede. Sada imamo definirane samo izvore financiranja, to je nedovoljno da građani krenu u obnovu”, rekao je Rovis i dodao da se u programu mjera mora utvrditi stvarni opseg štete.

“Dok nemamo zakon Vlada može posebnim odlukama donositi, recimo, dijelove zakona poput primjera sanacije dimnjaka i odluke o posebnom zbrinjavanju građana koji su živjeli u kućama s crvenom naljepnicom i plaćanju najamnine za te građane. Vlada može posebnim odlukama intervenirati”.

#related-news_0

Stvorile su se i nedoumice za financijsku pomoć pri ugradnji kondenzacijskih bojlera i popravku dimnjaka. Tko i odakle to treba platiti?

“Vlada je donijela odluku da sanacije dimnjaka idu na teret Ministarstva graditeljstva, a zamjena bojlera na teret Ministarstva zaštite okoliša. Ako se radi o obiteljskim kućama sredstva idu vlasnicima, a ako se radi o stambenim zgradama, uplaćuju se na račun pričuve”, rekao je Rovis.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.