Nacionalni stožer mora donijeti jako tešku odluku, što biste vi odlučili?

Vijesti 18. svi 202020:00 > 20:27
Ilustracija

Nacionalni stožer mora odlučiti o tome hoće li štićenike domova za starije i nemoćne pustiti da izlaze vani bez kontrole.

Naime, sada štićenici mogu izaći samo uz uz pratnju djelatnika. Naš reporter Hari Kočić danas je razgovarao sa štićenicima dva doma za starije i nemoćne u Splitu.

Čovjek u zaštitnom odijelu čeka korisnike da ih otprati u prvu šetnju, na svježem zraku, nakon više od 60 dana. No ne smiju izlaziti sami niti se udaljavati od zgrade, što je izazvalo revolt. Jedna štićenica splitskog doma za starije u Vukovarskoj našem se reporteru požalila:

“Prvo, mi nismo pačići, da nas šetaju! Ja ne trebam nikakvog tjelohranitelja! Ja trebam ići u grad, riješit svoje račune, otić frizeru i tako dalje! To želim sutra ujutro najkasnije!”

Neki čak uopće ne koriste usluge Doma, samo od njih unajmljuju apartman. Ni oni ne mogu izaći. Mi imamo ugovor s njima da smo dobili apartman. I to je sve. Dakle nemate sestru Doma, liječnika Doma, hranu iz Doma? Ne! Mi imamo svatko svog liječnika, kojeg smo i do sad imali. Nemamo mi ništa s njima!”, kazala je našem reporteru tako jedna gospođa koja od Doma unajmljuje apartman.

Odvjetnica Doriš Košta je u Dnevniku N1 Televizije kazala kako se radi o vrlo restriktivnim mjerama. Realno je, kaže, i obraćanje europskim pravosudnim institucijama, no kako se prije svega moraju iscrpiti pravni lijekovi u Hrvatskoj.

“Odluke vezane uz zabranu kretanja i napuštanja domova, su vrlo restriktivne mjere gdje je u pitanju ograničenje ustavnih i konvencijskih prava, pa bih pozvala Stožer, s obzirom da nemamo proglašenu izvanrednu situaciju, da sve dobro protumači i napravi razliku gdje su ljudi u apartmanima ostvarili pravo najma i nisu nemoćni”, kazala je.

Pogledajte prilog našeg reportera.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.