Mesić: Milanović ima obvezu izaći na izbore

Vijesti 22. svi 202012:07 > 12:15
N1

Gost N1 Studija uživo bio je bivši predsjednik Republike Stipe Mesić. Komentirao je političke aktualnosti i mandat novog predsjednika Zorana Milanovića. Iz te analize i kratak odlazak u prošlost i vječne teme - ZDS.

“Datum bira onaj koji ima vlast, tako i ovaj put HDZ, koji je vodio koaliciju, ima pravo izabrati u izbornoj godini dan kada želi da se izađe na izbore. Svi govore da im je svejedno, ali biraju onaj trenutak za koji misle da im najbolje odgovara i  da mogu pobijediti”, komentirao je bivši predsjednik Republike Stipe Mesić.

O izjavi aktualnog predsjednika Zorana Milanovića oko neizlaska na izbore kaže da je malo izvučeno iz konteksta. “Ali odakle netko zna za koga će glasati, ima obvezu izaći jer kao predsjednik Republike mora provoditi zakone, Ustav. To ne bi bio nekakav motiv građanima da izađu na izbore, ali svatko odlučuje samo o sebi i hoće li izaći na izbore.” On će glasati, kao i uvijek do sada.

Oko konzultacija kaže da predsjednik nije u ulozi da sugerira ili pomaže da se sastavi koalicija nego konstatira da li onaj koji je donio listu zastupnika ima većinu.

VEZANE VIJESTI

Komentirajući najavu Milanovića da neće primati sve zastupnike kaže kako će on sam odlučiti na koji će način utvrditi većinu u Saboru i na taj će način donositi odluku.

Nema prigovora na funkciju koju, kaže, Milanović vrši dosta kratko vrijeme, ali smatra da nije napravio nijednu grešku i pokazao je da ima stav državnika i to se, smatra Mesić, od njega očekuje u ostatku mandata.

Oko Okučana i ZDS kaže da je to ustaški pozdravb kao što je u Njemačkoj bio Heil Hitler. Potom se prisjetio okolnosti formiranja i rasformiranja HOS-a.

“Kada je HSP formirao ilegalno HOS to je po ugledu na NDH i došlo je do zategnute situacije jer su HOS i HSP pred Esplanadu doveli top i dva naoružana stražara u crno obučene i to je malo plašilo građane. Tuđman se bojao sukoba HOS-a s hrvatskom policijom ili Zborom narodne garde, a to ne bi bilo dobro jer smo bili žrtva brutalne agresije pa da se sad međusobno sukobljavamo.

#related-news_0

Pozvao je Jožu Boljkovca i Gojka Šuška i naložio im da se rasformira HOS što su oni i učinili. Tko je htio preći u Hrvatsku vojsku je prešao, tko nije htio otišli su kući i od tada HOS ne postoji.

Poslije rata kada su formirane razne udruge formrana je i udruga HOS čiji je program završavao s ustaškim pozdravom ZDS i to je prošlo kroz registraciju, a nijedna vlada nije iskoristila pravo da ono što je nezakonito, promijeni. I ova Vlada može ukinuti registraciju, možete udrugu HOS-a, ali ne može Za dom spremni.”

Misli da se u Okučanima dogodila smišljena provokacija i da je ZDS izgubio rat. 

O odnosu Plenković-Milanović kaže kako nije u redu da predsjednik Vlade govori predsjedniku Republike da laže i da to nije dozvoljeno. Vidi to kao pokazivanje mišića i snage, no na tome se, smatra Mesić, ne polučuje rezultat.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.