Bajs prozvao Vladu i najavio financiranje za spas kontinentalnog turizma

Vijesti 22. svi 202016:01 > 16:06
Vjeran Zganec Rogulja/PIXSELL

Bjelovarsko-bilogorski župan i bivši ministar turizma Damir Bajs prozvao je Vladu zbog zanemarivanja kontinentalnog turizma te najavio da će ta županija sama financirati promociju turističkih subjekata kako bi ih se spasilo od propasti uzrokovane pandemijom koronavirusa.

“S obzirom da je Vlada ukinula promociju kontinentalnog turizma, a Hrvatska turistička zajednica namjerava promovirati isključivo turizam na moru, Turistička zajednica Bjelovarsko-bilogorske županije sama će omogućiti promociju turističkim subjektima na području županije”, poručio je župan Bajs u petak na tiskovnoj konferenciji u selu Ribnjačka na OPG-u „Na malenom brijegu” obitelji Vlajinić.

Dodao je da će raspisati javni poziv za prikupljanje ponuda za oglašavanje i promociju turističkih subjekata i proizvoda s područja Bjelovarsko-bilogorske županije s ciljem privlačenja domaćih i stranih turista.

Poziv će se odnositi i na pakete turističkih agencija, koji uz smještaj moraju sadržavati i cjelokupan doživljaj destinacije, a koji uključuje wellness ponudu, eno-gastro ponudu, aktivni odmor, kulturnu ponudu i druge sadržaje.

„Broj turističkih dolazaka u travnju zanemariv je u odnosu na prošlu godinu, a ta se statistika ne mijenja niti u svibnju, stoga smo očekivali da će Vlada donijeti posebne mjere za očuvanje kontinentalnog turizma kao što su to već učinile druge zemlje. Mađarska, primjerice, daje 150 milijardi forinti samo za turizam, brojne zemlje skinule su stopu PDV-a na 5 posto samo zbog krize”, istaknuo je župan Bajs, dodavši da od Vlade očekuje da nastavi s promidžbom kontinentalnog turizma i mjere za očuvanje radnih mjesta po modelu „3 plus 3”.

Prije deset godina na području Bjelovarsko-bilogorske županije bila su svega dva OPG-a koja su se bavila turizmom, a danas ih je više od 50, dok se broj noćenja utrostručio, naglasio je župan Bajs.

„Pozivam hrvatske građane da dođu u našu korona-free županije i iskoriste vikend na najbolji mogući način, a od Vlade očekujem mjere koje će momentalno i učinkovito pomoći da kontinentalni turizam preživi ovo razdoblje”, poručio je župan Bajs.

Vladimir Vlajinić, nositelj OPG-a „Na malenom brijegu”, kazao je kako bi bio zadovoljan da ove godine uspije ostvariti barem 50 posto prihoda u odnosu na prošlu godinu.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.