Erste banka donirala "Štamparu" 500 tisuća kuna za borbu protiv koronavirusa

Vijesti 25. svi 202017:10 > 17:11
Nastavni zavod za javno zdravstvo "Dr. Andrija Štampar"

Donacijom u vrijednosti 500 tisuća kuna Erste banka je Nastavnom zavodu za javno zdravstvo „Dr. Andrija Štampar“, osigurala nabavu medicinske opreme koja će unaprijediti njegove dijagnostičke i istraživačke mogućnosti u borbi protiv koronavirusa.

Kao jedan od tri nacionalna referentna laboratorija za dijagnostiku COVID-19 u Hrvatskoj, Zavod je dnevno radio oko 300 testiranja i dosad testirao 11.781 osobu.

Novi PCR dijagnostički sustav koristit će se za paralelnu detekciju koronavirusa i drugih respiratornih virusa, a tri ledenice za ultra-duboko zamrzavanje omogućiti kontinuirani rad, pohranu uzoraka te analizu virusa i u sljedećoj sezoni respiratornih virusnih infekcija, priopćeno je.

Važan dio svakodnevnih analiza su molekularna testiranja koja upotrebljavaju lančanu reakciju polimerazom (PCR) za detekciju koronavirusa (SARS-CoV-2). “Stoga je novi PCR dijagnostički sustav više nego potreban, kako za sljedeću sezonu respiratornih infekcija u Hrvatskoj, tako i zbog eventualne pojave drugog vala koronavirusa”, dodaje se.

Zvonimir Šostar, ravnatelj Zavoda „Dr. Andrija Štampar“ rekao je da će PCR sustav uvelike pridonijeti ukupnim dijagnostičkim mogućnostima Zavoda te istovremeno omogućiti brzu detekciju koronavirusa i drugih respiratornih virusa u istom uzorku, što je iznimno važno i zbog načina liječenja pacijenta zaraženih s dva respiratorna virusa.

Velik je broj uzoraka koje treba čuvati na -80º C, pa su u donaciji i tri ledenice, koje će Zavod koristiti za smrzavanje virusne nukleinske kiseline pacijenata pozitivnih na koronavirus, što će doprinijeti i daljnjem istraživanju virusa.

Christoph Schoefboeck, predsjednik Uprave Erste banke, donaciju vidi kao njihov doprinos u borbi protiv daljnjeg širenja bolesti, nada se da će kupnja tih uređaja značajnim dijelom olakšati rad Zavoda i zahvaljuje svom medicinskom i pratećem medicinskom osoblju, kao i brojnim stručnjacima koji rade na sprječavanju daljnjeg širenja bolesti “na njihovom angažmanu koji zavrjeđuje svako poštovanje.“

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.