Donesena odluka o potpori honorarnim novinarima kojima je otkazana suradnja

Vijesti 25. svi 202017:12 > 17:13
Pixabay (ilustracija)

Ministarstvo kulture donijelo je Odluku o potpori honorarnim medijskim radnicima kojima je zbog koronakrize otkazana suradnja, odnosno onemogućen redovan rad, izvijestili su u ponedjeljak Hrvatsko novinarsko društvo (HND) i Sindikat novinara Hrvatske (SNH).

Odluka koja se odnosi na novinare, snimatelje i fotografe rezultat je razgovora s predstavnicima HND-a, SNH-a i i Agencije za elektroničke medije (AEM), navodi se u obavijestima novinarskih strukovnih organizacija.

Honorarcima kojima je otkazana suradnja i onemogućen redovit rad isplatit će se potpora u skladu sa zaključcima Vlade o mjerama za pomoć gospodarstvu zbog epidemije koronavirusa iz ožujka, a prema utvrđenim uvjetima za dodjelu potpore i podnesenim zahtjevima na obrascu, navodi se u Odluci.

Hrvatsko novinarsko društvo i Sindikat novinara Hrvatske ističu da su se od početka krize zalagali za što bržu, kvalitetniju i adekvatniju pomoć novinarima i novinarstvu pogođenima ovom krizom te su svoje zahtjeve i prijedloge iznijeli u svojim predloženim mjerama za spas novinarstva . Dodaju i kako je ova odluka Ministarstva prvi korak pomoći onima koji su najugroženiji i koji su ostali bez prihoda i bez posla.

Pravo na potporu ostvaruje se na temelju ispunjene prijave kojom se evidentiraju osnovni kriteriji: opći podaci, status te dokazi o utjecaju epidemije koronavirusa na obavljanje honorarne medijske djelatnosti, prikupljeni financijski podaci o poslovanju honorarnih medijskih djelatnika.

Za provedbu postupka zaduženo je Vijeće za elektroničke medije (VEM), koje je dužno dostaviti Ministarstvu kulture konačnu listu za isplatu potpore, a obrasci će biti dostupni na mrežnim stranicama AEM-a.

”Podnositelji ispunjavaju obrasce i prilažu isprave kojima dokazuju pravno odlučne činjenice za isplatu potpore; da im je zbog epidemije bolesti COVID-19 otkazana suradnja, odnosno onemogućeno redovno djelovanje u razdoblju na koje se potpora odnosi. Isplate ovise ponajprije o mogućnostima i priljevu sredstava iz državnog proračuna te su stoga podložne revidiranju”, ističe se u obavijesti.

Podnositelji prijave koji ostvare pravo na potporu obavijest će dobiti na adresu elektroničke pošte, a lista svih odobrenih potpora objavit će se na mrežnim stranicama Agencije za elektroničke medije.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.