Sekulić: MOL-ov krajnji cilj je JANAF, možda i ministar osobno tu ima koristi

Vijesti 26. svi 202017:02 > 17:08
N1

U Newsroomu su gosti bili članovi Stranke s imenom i prezimenom, Predrag Sekulić, koji je godinama bio na čelu stožera za obranu rafinerije u Sisku, te Josip Budimir, autor ekonomskog programa stranke.

Sekulić je rekao da bi, da nije uživo gledao izjavu ministra Ćorića danas, mislio da se radi o šali, pogotovo kada je usporedio domaću naftu s domaćim turistima, što kaže, nema veze s ekonomijom.

„Jednom je jasno rekao da energetika nije njegov resor, odjednom puno zna o rafinerijskom poslu, a stručnjake optužuje da zauzimaju strane“, poručio je i dodao da je Sisak bio uspješniji nego Rijeka i da rafineriju nije trebalo gasiti, kao i da se boji za rafineriju u Rijeci i kolege u budućnosti. Podsjeća kako su radnici odmah znali, a politika tvrdi da nije, da je cilj MOL-a bio ugasiti rafineriju u Sisku.

VEZANE VIJESTI

„Sada je krajnji cilj ulazak u vlasničku strukturu JANAF-a, sad će se i ove zlatne koke domoći Mađari. Slijedi nam gubitak energetske neovisnosti, a ako nema energetske, nema ni nikakve druge neovisnosti“, poručio je.

Ponovio je da su Mađari ušli LNG, Petrokemiju, a sad žele ući i u JANAF.

„Možda koristi imaju osobno i ovaj ministar i ostali koji su u igri“, zapitao se i zaključio da nema logike da se ovim poslom prema Mađarskoj poveća dobit. Što se tiče Siska, upozorio je da su radnici predugo doma pod izlikom zdravlja, da navodno pokretanje bio rafinerije nije isplativo te da MOL prelazi na konačan udarac.

#related-news_0

Josip Budimir komentirao je pak da je Vlada pokazala jako veliki senzibilitet za interese MOL-a, pa mu se čini, kad kažu da brinu za nacionalne interese, misle na mađarske.

Zaključuje da MOL upravlja ne samo INA-om nego i JANAF-om u kojem nema niti jedan promil suvlasništva. Za objašnjenje da su zapravo napravili dobar posao, kaže da su nam tako zapravo htjeli objasniti koliko je bolje izvoziti sirovinu nego finalni proizvod.

#related-news_0

„Znamo da MOL prerađuje rusku naftu, a da je hrvatska nafta puno bolje kvalitete i da oni zapravo time žele povećati kvalitetu svoje sirove nafte“, tvrdi Budimir.

Govoreći o vladinim mjerama u korona krizi rekao je da definitivno vlada treba donijeti nove mjere, a sufinanciranje troškova plaća nastaviti sve dok se prihodi onih koji su bili pogođeni, ne približi starim vrijednostima. Smatra da fokus na turizam, ugostiteljstvo i promet, diskriminira ostale gospodarske subjekte, te podsjeća na subvencioniranje željeznice i brodogradnje dugi niz godina.

Kao tri najveća reformska prioriteta istaknuo je neefikasni javni sektor, teritorijalni preustroj, te zdravstveni i mirovinsku sustav.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.