Njemačka donirala Civilnoj zaštiti RH opremu za sanaciju posljedica potresa

Vijesti 27. svi 202013:54 > 13:56
Marko Lukunic/PIXSELL

Njemačka vlada darovala je Civilnoj zaštiti RH tehničku opremu za sanaciju posljedica potresa u Zagrebu i okolici u vrijednosti od 85.000 eura, a oprema je uručena u srijedu u Jastrebarskom.

Donacija je ostvarena putem njemačke organizacije za civilnu zaštitu i sprječavanje katastrofa “Technisches Hilfswerk” (THW), a njemački veleposlanik u Hrvatskoj dr. Robert Klinke opremu je formalno predao pomoćniku ministra unutarnjih poslova Damiru Trutu i Ravnateljstvu Civilne zaštite RH u Logističkom centru Civilne zaštite u Jastrebarskom.

Riječ je o deset rasvjetnih balona sa stativima i stotinu dizelskih grijalica primjerice za šatore. Veleposlanik Klinke je rekao da je to oprema koja može poslužiti za sanaciju posljedica potresa, ali i za druge potrebe civilne zaštite.

Osvrnuo se na činjenicu da zbog posljedica dva snažna potresa koja su zatresla Zagreb 22. ožujka, u vrijeme provođenja mjera protiv epidemije covida 19, mnogi građani još uvijek ne mogu u svoje domove, jer je prije toga potrebna sanacija zgrada i kuća.

„Savezna Republika Njemačka je iz osjećaja solidarnosti prema prijateljskoj Hrvatskoj odgovorila na poziv Vlade RH doniranjem opreme Civilnoj zaštiti RH i to opremom koja se može prenositi i služiti danju i noću, kako tijekom sanacije tako i u slučaju raznih potreba spašavanja“, rekao je veleposlanik Klinke i poželio Hrvatskoj puno snage u obnovi potresom zahvaćenih dijelova Zagreba i okolice.

Pomoćnik ministra Trut je zahvalio na donaciji i opisao trajno dobru suradnju raznih tijela i udruga dviju država.

„Unazad deset godina 18 je projekata na kojima smo bili partneri, a sada radimo na još tri, i to sve uglavnom sa njemačkim THW-om kao najvećom snagom u civilnoj zaštiti. Osim ove pomoći, dobili smo i pomoć u migrantskoj krizi, te smo u pandemiji covida 19 dobili i pomoć u testovima na prisutnost virusa i u medicinskoj zaštitnoj opremi”, rekao je Trut te dodao da je najveća pomoć Republike Njemačke bila u razminiranju Hrvatske u vrijednosti od devet milijuna eura.

Od suradnji koje traju naveo je RODOS za nuklearnu sigurnost.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.