Štern: Ne vidim smisao u otkupu dionica INA-e od Mađara

Vijesti 27. svi 202017:03 > 17:06
N1

Bivši ministar gospodarstva i naftni stručnjak Davor Štern rekao je u Newsroomu da bi ministar gospodarstva trebao znati okvir u kojem se kreću cijene nafte, iako ga se može pokušati opravdati, naveo je, time što se to mijenja i po nekoliko puta dnevno. Istaknuo je da cijena po kojoj je sirova hrvatska nafta prodana Mađarima, nije trenutna cijena.

„Vlasnik 49 posto je hrvatska država, znači svi mi smo dioničari, imamo pravo znati. Poslovna tajna je široko područje, a INA nema drugih kupaca za svoju naftu, riječ je ipak o internoj transakciji unutar kompanije“, zaključio je i otkrio da je on kao predsjednik Nadzornog odbora INA-e pokušao svojedobno saznati po kojoj cijeni INA kupuje naftu, ali nije uspio.

Kaže da nema točan podatak koliki je kapacitet i isplativost prijevoza vlakom u rafineriju u Rijeku pa kaže da moramo vjerovati ministru kada kaže da to nije isplativo. Podsjetio je i na projekt Družba Adria kojim se ruska nafta prerađivala u Rijeci pa prodavala po Mediteranu. Projekt nije nadograđen da ide reverzibilno, objašnjava, pa sada iz Slavonije, zaključuje ne može drugačije nego u Mađarsku.

VEZANE VIJESTI

Ipak smatra da je moguće je, uz dodatna ulaganja, iskoristiti isti tok JANAF-a.

„Nemam točne brojke, ali mogu reći da bi se to u principu isplatilo“, rekao je i dodao da sisačka rafinerija, sama po sebi nema puno smisla, ali da se uvijek može uvesti dodatna nafta za preradu.

„Ono što se nama nažalost dogodilo je gubitak tržišta. Sada MOL, kroz svoje dvije sofisticirane rafinerije koje su jeftinije jer rade punim kapacitetom, to opskrbljuje. Ipak, siguran sam da se za Sisak moglo naći neko rješenje, a Rijeku koja radi sa 70 posto, dovesti do 100 posto kapaciteta“, kaže uz zaključak da profitabilnost uvijek ovisi i o cijeni nafte.

Čudno mu je da je Memorandum iz 2018., između dvije tvrtke u Hrvatskoj, napisan na hrvatskom i engleskom jeziku, a o eventualnom otkupu INA-e od Mađara kaže:

„Ne vidim puno smisla u otkupu dionica INA-e od Mađara. Mi ne znamo što bi s INA-om. Puno se toga tu događalo, treba sjesti za stol s dobrim konzultantima i da se dvije Vlade dogovore“, smatra Štern.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.