Karamarkovo pismo Milanoviću u SDP-u izazvalo podsmijeh

Vijesti 24. svi 201513:23 > 13:30
CROPIX/N1

Pismo šefa HDZ­-a Tomislava Karamarka u kojem šefa SDP-­a Zorana Milanovića poziva na zajednički razgovor u četiri oka s ponudom da sastanak bude gdje god to Milanović želi završilo je SDP­-ovim priopćenjem u kojem Karamarku odbijenicu šalje glasnogovornica vladajuće stranke.

Iako sadržaj Karamarkova pisma nije objavljen, ono je napisano staloženo i hladno, pa je vrh HDZ­-a začudio nedostatak minimalne građanske pristojnosti da na njega odgovori sam Milanović. A još više ih je začudilo da predsjednik SDP-­a nije prihvatio poziv na dijalog.

Na Iblerovu trgu Karamarkovo je pismo izazvalo čuđenje pa i podsmijeh. Samo dan prije isti čovjek, kažu, prijetio je lustracijom i govorio da bi SDP­-u, iliti “crvenim vragovima”, trebalo zabraniti javno djelovanje, a danas bi razgovarao, i to bez ideoloških podjela, sa šefom te iste stranke koju bi ukidao. Očito je, kažu, da “pomirljivi” Karamarko ovim pozivom želi skrenuti priču s nekih drugih tema koje ga zadnjih dana muče poput afere sa skupocjenim mercedesom i objavljenim antikomunističkim manifestom.

Poziv Karamarku na javno sučeljavanje i dalje aktualan

Isto tako drže nepristojnim da je priča o pismu “puštena” na televiziju prije no što ga je Milanović uopće stigao pročitati jer je ono stiglo u središnjicu SDP­-a poslije 18 sati, a samo sat vremena nakon toga poziv na dijalog bila je vijest na Dnevniku Nove TV. U SDP­-u podsjećaju i da je Milanovićev poziv Karamarku na javno sučeljavanje i dalje aktualan, a tu je i Sabor koji Karamarku daje plaću, a u kojem se on ne pojavljuje. Karamarkova ideja bila je pak da se razgovorom umire ideološke podjele u društvu koje su kulminirale baš sad u svibnju na dvjema obljetnicama, u Jasenovcu i u Bleiburgu.

VEZANA VIJEST

Na opasku o tome da je Milanović prvi ponudio sučeljavanje, Karamarko je jučer odgovorio da je sučeljavanje primjereno kampanji jer je ono uvijek sukob, a on poziva na razgovor i dogovor te podsjeća da još nismo u kampanji.

‘Vođenje države nije njegov privatni biznis’

U vrhu HDZ-­a zgroženi su Milanovićevom bahatošću i kažu da vođenje države nije njegov privatni biznis da bi samo tako odbijao uljuđeni poziv na dijalog. Također, poručuju Milanoviću da bi se prvo trebao sučeliti s vlastitim neuspjesima.

”Njegov poziv o razgovoru u Saboru je smiješan, pa po kojoj točki dnevnog reda? Tamo nema nijedne teme koja se tiče gospodarstva”, rekao je Večernjem listu izvor iz vrha HDZ-­a. Na opaske da se pozivom na sastanak htio skrenuti fokus s priče o mercedesu u kojem je Karamarko vozio oca na Rebro, a koji je službeno vozilo tvrtke njegove partnerice, u HDZ-u kažu kako je to bila životna situacija u kojoj bi svatko jednako postupio. Očekuju i da će Povjerenstvo za sprečavanje sukoba interesa zaključiti da je s Karamarkovom imovinskom karticom sve u redu.