"Otkad je ova Vlada preuzela hrvatsko gospodarstvo, opadajući je trend stope rasta BDP-a"

Vijesti 05. lip 202018:06 > 18:16
N1

Predsjednik Savjeta za gospodarstvo SDP-a i profesor na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu Josip Tica gostovao je u Newsroomu gdje je komentirao program koalicije Restart.

U programu koalicije Restart ističe se reforma lokalne samouprave, među ostalim zbog povećanja transparentnosti, brzine odlučivanja i efikasnosti, posebno da se smanji rastrošnost, istaknuo je Josip Tica i dodao: “U financijskom smislu Hrvatska je i dalje izrazito centralizirana.”

VEZANA VIJEST

Komentirajući spremnost birača da uopće slušaju o tom problemu, Tica je rekao da treba imati na umu da Hrvatska ima više jedinica lokalne samouprave nego devedesetih:

“Dobar dio njih nije financijski održiv pa se pomaže iz proračuna. U tom kontekstu te su jedinice samo formalno-pravno decentralizirane. Ideja je ići u smjeru okrupnjavanja tih jedinica i poticanja da svoje funkcije okrupne, da budu racionalnije. Besmisleno je ukidati ih samo da bi se bio popularan. Sve te odluke moraju proizaći iz ozbiljne analize. Poanta reformi bi trebalo biti povećanje efikasnosti, bolji ishodi za ulaganja ili racionalizacija troškova. Rezovi i ukidanje su česte sintagme za prikupljanje političkih bodova. Treba se fokusirati za mjerljive ciljeve.”

Odgovarajući na kritike koliko su njihovi prijedlozi povećanja plaća i smanjenja poreza provedivi, Tica je rekao: “Ako ne znate kamo idete, nikad nećete stići. HDZ nema program, ne znaš to želi. Neozbiljno je razgovarati o SDP-ovom programu ako ga HDZ nema. Napravili smo ozbiljni program za poticanje potražnje, investicija, rast malog i srednjeg poduzetništva da ekonomija buja i napuni se proručun. HDZ nema plan, kako da im odgovorim na primjedbe? Sad pišu predizborni program koji će biti različit od strategije razvoja Hrvatske koju su prije mjesec dana napisali.”

#related-news_0

“Koliko snažno potaknete gospodarstvo, toliko ćete napuniti proračun. U startu treba rasteretiti gospodarstvo. Rasterećenje gospodarstva može biti i mjera za poticanje gospodarstva”, istaknuo je.

“Podučavam makroekonomiju već 20 godina, to su temelji makroekonomije. U početnom udaru recesije nužno je osigurati maksimalnu količinu likvidnosti da se ublaži početni udar recesije. Onda se radi plan za izlazak i poticaj gospodarstva. Baveći se samo prihodima i rashodima proračuna, to nije makrokonomija nego računovodstvo”, dodao je.

Premda premijer Andrej Plenković ne propušta istaknuti ekonomske uspjehe svoje Vlade, Josip Tica je već govorio o trendovima pada, a sad ih je pojasnio:

#related-news_0

“Rekao sam da otkad je Vlada premijera Plenkovića preuzela upravljanje hrvatskim gospodarstvom, postoji opadajući trend stope rasta BDP-a. Ekonomija raste, ali sve sporije i sporije, svake godine. Stječe se dojam da otkad je postojeća Vlada preuzela, kao da je netko dignuo nogu s papučice gasa. Osjetilo se da nešto ne štima s rastom gospodarstva od 2016. Sve je kulminiralo činjenicom da nas je pogodila ova recesija.”

Navodeći mjere iz programa Restart koalicije koje bi građani morali prve osjetiti, Tica je rekao da su se fokusirali na pomoć najugroženijim skupinama, rasterećenje poduzetnika, a onda i podizanje minimalne plaće te porezno rasterećenje najmanjih plaća. “Predlažemo i da se potakne ubrzana digitalizacija javne uprave kako bi administracija postala efikasnija, kako bi se stvorio rast sektora zasnovanog na novim tehnologijama, da dobro obrazovani ljudi prestanu odlaziti u inozemstvo i kako bi regionalno uravnotežili razvoj Hrvatske jer je sad koncentriran na obalu i Zagreb”, rekao je Tica.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.