Profesor: S nastavnicima se komuniciralo preko medija, krajnje neprofesionalno

Vijesti 07. lip 202019:08 > 19:15
N1

Goran Gotlibović, profesor kemije i biologije u Rijeci, i član nastavničke grupe 45 minuta u Dnevniku N1 govorio je o tome kako su se profesori i nastavnici

Kazao je kako su za vrijeme škole na daljinu učenici, pored poteškoća s kojima su se susretali, ipak vjerojatno razvili i neke vještine primjene tehnologije.

“Nastavnici su se i prije nastavne na daljinu organizirali, kao neprofitna skupina, nastavnička Facebook grupa kako bi se podržali, razmijenili iskustva i ponudili rješenja za neke probleme s kojima se nastavnici susreću”, rekao je Goran Gotlibović.

Kada su u pitanju teme o kojima su nastavnici govorili, bilo je, kaže, svakakvih.

“Situacije su bile svakakve, od toga kako regulirati rad u nastavi, kako koristiti neke alate, ali smo bili i podrška jedni drugima tijekom ovog teškog vremena za sve”, kazao je.

Kazao je kako komunikacija s Ministarstvom znanosti i obrazovanja nije bila dobra, te kako je to nužno promijeniti.

“Većina je nastavnika dosta kritički nastrojena, jer komunikacija nije dobra. Sa sustavom se ne komunicira, nego se informacije doznaju preko medija, preko dnevnog tiska, što je krajnje neprofesionalno. Tako se ne smije komunicirati s nastavnicima.
Bilo je izjava koje su bile dosta degradirajuće za nastavnike, ali mi smo naučili trpjeti svakakve izjave. Bitno je da se sve više borimo protiv takve komunikacije i takvog rada”, rekao je Gotlibović, te je kazao kako bi od novog ministra tražili poboljšanje komunikacije s djelatnicima u sustavu i da zaista postanu suradnici. “Mi nismo neprijatelji”, dodao je.

On je pobornik uvođenja male mature, koju smatra nužnom.

“Mala matura je potreban zahvat u školstvu, a to je nužno da bi se ujednačile ocjene, da bi se uspjeh valjano vrednovao neovisno o tome odakle je učenik. Jednako tako, time bi se smanjio pritisak na nastavnike, jer je sada kraj godine noćna mora za neke nastavnike, zbog toga što djeca ovisno o ocjenama upisuju dalje školu. Ispitom bi se to riješilo, učilo bi se da bi se nešto znalo”, rekao je Gotlibović.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.