Tomašević: Ostali smo zatečeni ranijim izborima. Želimo da se kazni HDZ za takvu situaciju

Vijesti 08. lip 202013:52 > 14:00
N1

Tomislav Tomašević iz Zagreb je naš! i Možemo! gostovao je u N1 Studiju uživo gdje je komentirao nove članove Lijevo-zelene koalicije, njihove osnove ciljeve, predstojeće izbore i nerješavanje posljedica potresa u Zagrebu.

Lijevo-zelena koalicija se pozicionira kao ljevica, s obzirom da se SDP vidi kao lijevi centar, rekao je Tomislav Tomašević u N1 Studiju uživo. U posljednjem sazivu Sabora nije bilo nie zelenih ni ljevice i Tomašević se nada da će se to sad promijeniti. Komentirajući dolazi li u obzir koalicija s Restartom nakon izbora, rekao je:

VEZANE VIJESTI

“Nama je prije svega bitan dovoljan broj mandata, tri do četiri, što vjerujem da ćemo osvojiti. Očekujemo da ćemo bar imati saborski klub da možemo utjecati na dnevni red Sabora, više prostora za govorenje itd. Naš cilj je da se ne formira desna Vlada, HDZ-a i krajnje desnice. Iz te perspektive ćemo učiniti sve što možemo da do toga ne dođe. Unatoč svim našim kritikama SDP-u, s desnicom nikad ne možemo i nećemo koalirati. Jedna od opcija, ako se neki naši programi podrže, možemo podržati manjinsku Vladu SDP-a vezano uz formiranje Vlade, bez da uđemo u nju. Ne treba ništa odbaciti, ali to je izglednije.”

Smatra da su Davoru Bernardiću na ruku išli europski izbori kao i pobjeda Zorana Milanovića. No, budući da ga i neki njegovi članovi ne vide kao premijera, teško da drugima može biti uvjerljiv kao premijer, rekao je Tomašević.

Izlazak u svih 10 izbornih jedinica

Komentirajući pojačanje u vidu Ivane i Mile Kekina objasnio je: “Kekin i ja samo surađivali još u borbi protiv Bandića, tad je Hladno pivo napisalo pjesmu “Neka institucije rade svoj posao”. On je više puta istupao politički oko ovih tema, fašističkih pozdrava, uvijek je javno osuđivao neke stvari, jasno se deklarirao kao ljevičar. Njegova supruga Ivana Kekin je jedna od osnivačica Nove ljevice pa to nije čudno. Odlučio je ući u političku arenu.”

#related-news_0

Lijevo-zelena koalicija će na izbore izaći u svih 10 jedinica: “Naravno da je naša baza više razvijena u zagrebačkim jedinicama, ali unatoč tome imamo neku infrastrukturu i profiliramo se na nacionalnoj razini da i dalje gradimo infrastrukturu po cijeloj Hrvatskoj. Imamo veće šanse u zagrebačkim jedinicama, ali i u 10. bi moglo doći do iznenađenja. Imamo kvalitetne ljude kao što je Tamara Visković koja je jedno vrijeme bila pročelnica za kulturu u Splitu, a koju je HDZ maknuo zbog kadrovskih prepucavanja. Imamo i ljude iz Srđ je grad i Srđ je naš, mislim da imamo doista kvalitetne ljude širom Hrvatske.”

Raniji izbori i obnova Zagreba

Komentirajući potres u Zagrebu, naglasio je da nisu skupljali političke poene na tome. Otkrio je da je prvu noć nakon potresa kao volonter i član Civilne zaštite cijelu noć proveo u šatorskom naselju na Trgu Francuske republike: “Tamo sam pomagao, na tempeturama ispod nule. Radili smo, pomagali, kasnije predlagali kao oporba mjere za rješavanje krize od potresa koje su redovno odbijene, a onda bi ih HDZ i Bandić sami proveli. Ostali smo zatečeni da će HDZ ići na ranije izbore. Vidi se da im rejting pada, ne samo zbog korupcijske afere nego i zbog situacije u Zagrebu, raspuštanja Sabora prije usvajanja zakona. I to je utjecalo. Želimo da se kazni HDZ za takvu situaciju, a SDP se pridružio takvoj odluci.”

#related-news_0

Premda je uobičajeno da oporba podrži raspuštanje Sabora, Tomaševć naglašava da oni u ovoj situaciji, za razliku od SDP, ne bi podržali raspuštanje Sabora: “Mislim da su trebali napraviti sve da se zakon unaprijedi, da se ne ode bez usvajanja zakona u raspuštanje.”

Proći će još dva mjeseca do konstituirajuće sjednice Sabora, rekao je Tomašević, pa slijedi ljetna stanka što smatra potpuno neprimjerenim. Oni u utorak počinju prikupljati potpise građana na peticiju kojom će od predsjednika Milanovića zatražiti da odmah nakon konstituiranja Sabora sazove i izvanrednu sjednicu radi donošenja zakona o obnovi.

“Adresirali smo peticiju na predsjednika jer takvu mogućnost izvanredne sjednice imaju predsjednik, Vlada ili većina zastupnika. Sutra počinjemo skupljati potpise. To je peticija pritiska, nije predviđena zakonom. Radimo sa strukom na prijedlozima za novi zakon ili unaprijeđenje ovog zakona.”

Također, važno je pitanje financiranje obnove Zagreba: “Trebaju definirati omjere država/grad/vlasnici i skupiti što više drugih izvora sredstava. Nema logike da imamo karijernog diplomata premijera koji nije organizirao međunarodnu donatorsku konferenciju. Albanija je to organizirala, imali su jači potres, ali manju štetu.”

Na koncu je kao glavna tri stupa izbornog programa Lijevo-zelene koalicije naveo – zeleno gospodarstvo, društvenu jednakost te demokratizaciju i borbu protiv korupcije.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.