Gong: U tijeku državni udari na civilno društvo potpomognuti EU fondovima

Vijesti 09. lip 202012:14 > 12:22
N1

Organizacije civilnog društva u Hrvatskoj imaju sve manje vremena za najvažniji dio posla radi kojeg postoje - za rješavanje društvenih problema i stvaranje pozitivnih društvenih promjena. Mnoge od njih pate od sagorijevanja i iscrpljenosti i već dulje vrijeme plešu na rubu egzistencije, priopćio je Gong.

Gong je objavio i analizu stanja civilnog društva te preporuke za drukčiji pristup prema civilnom društvu i za učinkovitije upravljanje EU sredstvima.

“Kroz Europski socijalni fond, Operativni program “Učinkoviti ljudski potencijali” 2014.-2020. kojim upravlja Ministarstvo rada i mirovinskoga sustava, provodi se financijsko iscrpljivanje i administrativno nasilje kroz nepridržavanje kalendara objave natječaja, neobjave natječaja, česte obustave i poništavanja istih, te brojne izmjene natječajne dokumentacije.

Odugovlači se s odgovorima na upite i zahtjeve, uvodi bezbroj pravila i procedura, daju općeniti odgovori, te zavlači same korisnike. Provedbena tijela su neusklađena, vidljiv je nedostatak fleksibilnosti i šire perspektive te nedostatak transparentnosti cjelokupnog procesa”, ističe Gong.

VEZANE VIJESTI

“U mandatu premijera Plenkovića procesu urušavanja civilnog društva pristupilo se temeljito. Najprije je kadrovski preuzeta kontrola nad radom Zaklade za razvoj civilnog društva, a potom i Ureda za udruge, u čemu je važnu ulogu imao ministar Marko Pavić, tadašnji ministar rada i mirovinskog sustava, danas ministar regionalnog razvoja i fondova Europske unije. 

I dok udruge i ostali korisnici EU fondova čekaju natječaje i obavijesti, dok popunjavaju tablice, timesheetove i ZNS-ove, skupljaju dokaze za indikatore, računaju postotke radnog vremena, zbrajaju decimale, odbijaju 50 lipa za plastične boce na računima, provode javnu nabavu za klamaricu, fotokopiraju i skeniraju, u to se vrijeme najviši državni dužnosnici javnim sredstavima i potporama služe kao bankomatima za privatnu korist i učvršćivanje klijentelizma i daljnje otimanje države.

#related-news_0

Preporuke za drukčiji pristup prema civilnom društvu i za učinkovitije upravljanje EU sredstvima, nekoj novoj vlasti vrlo su jednostavne: 

• Proces programiranja, objave i provođenja natječaja i procjene projektnih prijedloga treba učiniti maksimalno transparentnim. Za provedbu ove preporuke nisu potrebna financijska sredstva, već politička (dobra) volja.

• Isti proces treba pojednostaviti u onaj minimum pravila koja su potrebna da proces i provedba projekata teku zakonito, a da sredstva budu utrošena opravdano i svrsishodno”, stoji u priopćenju Gonga.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.