"Neprihvatljivo je da 15 godina nije uložena nijedna kuna u proizvodni dio Ine"

Vijesti 10. lip 202009:53 > 10:08
N1

Bivši ministar financija u SDP-ovoj Vladi Slavko Linić bio je gost Novog dana. Komentirao je sastanak u Vladi s konzultantima oko otkupa Ine, kao i općenitu situaciju u Ini.

Linić je kazao kako od tog sastanka ne očekuje nikakve posebne rezultate niti nikakve posebne odluke vezane za nastavak razgovora s MOL-om. “Jedan običan sastanak koji će ići u javnost. Nešto posebno građani ne trebaju očekivati”, ističe Linić. 

Smatra kako Vladi taj sastanak može biti dobar start. “Ja bih s Vladinog stanovništva ponudio nižu cijenu. Uništili smo proizvodnju jer smo napustili Siriju i jednu rafineriju smo napustili. Najvažniji, proizvodni dio Ine je zapostavljen. Same benzinske postaje i nisu toliko bitne da bi one bile tržišna vrijednost.

VEZANE VIJESTI

Neprihvatljivo je da nije uloženo punih 15,16 godina upravljanja niti jedna kuna u proizvodni dio, niti u riječku niti u sisačku rafineriju. Tehnološku razinu nisu podigli da bi imali kvalitetne proizvode. U tom smislu moraju pritisnuti svog partnera da nastavi ulaganja i da napokon INA počne biti jedan od pokretača energetske stabilnosti Hrvatske”, objašnjava Linić. 

Memorandum o razumijevanju između Ine i Janafa

Linić je komentirao i memoradunm o razumijevanju između Ine i Janafa koji je supotpisao ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić. 

“Neprihvatljivo je obrazloženje ministra Ćorića koji kaže da je to dobro za Inu. Tim se podržava Mol da ne ulaže u rafinerije, jer da se ulaže u rafinerije, imali biste kvalitetnije gorivo i gorivom bi se opskrbljivale ne samo Inine, nego i Molove postaje. Ta filozofija nikako ne drži da je to dobro za Inu, to je loše jer se ne ulaže”, kazao je. 

Osvrnuo se i na izborne programe HDZ-a i SDP-a. 

“Vidim da ono što je itekako važno za budućnost Hrvatske, a to je kako smanjiti doprinose na plaću i kamo onda seliti te doprinose. Rasteretiti rad koji ne osigurava četveročlanoj obitelji da preživi sa 6500 kuna. Taj dio vidim da nisu riješili niti jedni niti drugi i vidim da se boje toga”, rekao je Linić. 

Kaže kako je ipak očekivao jasne poruke o energetici. “Koliko ćemo imati posto solarne energije, gdje ćemo postaviti solare. Kako i vrlo jasne poruke koliko ćemo imati vlastitih energetskih postrojenja – tu mislim i na rafinerije i na hidroelektrane”, ističe. 

“Ja bih rekao da je Plenković malo konkretniji s programom nego što su to SDP-ovi predlagači programa. Nisu bili u vlasti, nisu išli detaljno o svemu tome. Očito su ostali na programima koji su pisani za izbore 2011.”, dodaje. 

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.