Sveučilište u Rijeci u društvu TOP 1000 najboljih svjetskih sveučilišta

Vijesti 11. lip 202011:36 > 11:41
Nel Pavletic/PIXSELL

Sveučilište u Rijeci priopćilo je kako je prvi put uvršteno je na jednu od najpriznatijih rang ljestvica svjetskih sveučilišta – QS World University Rankings, ušavši tako među 4,5 – 5,5 posto najboljih sveučilišta cijelog svijeta.

QS World University Rankings godišnja je publikacija u kojoj se sveučilišta rangiraju prema kvaliteti. Ljestvica sadrži 1000 najboljih sveučilišta iz cijeloga svijeta, a od hrvatskih sveučilišta na QS ljestvici – Sveučilište u Rijeci rangirano je u grupi od 801. do 1000. svjetskih sveučilišta za 2021. zajedno sa Sveučilištem u Zagrebu.

“Nakon što je nedavno Sveučilište u Rijeci uvršteno u još jedan prestižan sustav rangiranja, čime je ušlo u krug od četiri posto najboljih svjetskih sveučilišta – onu Clarivate analyticsa “Round University Ranking” (RUR) na koju ulaze samo najbolja svjetska sveučilišta – i trenutno se nalazi 705. mjestu na ljestvici od 829 sveučilišta, sada je u svijetu visokog obrazovanja prestižni QS World University Rankings prepoznao Sveučilište u Rijeci kao jedno od najkvalitetnijih, uvrstivši ga na svoju listu top 1000, koju pak predvode impozantna imena iz svijeta visokog obrazovanja. Prvih deset mjesta otvara Massachusets Institute of Technology (MIT), koji predvodi ovu listu, a zatim redom slijede Stanford University, Harvard University, California Institute of Technology (Caltech), University of Oxford, ETH Zurich ( Swiss Federal Institute of Technology), University of Cambridge, Imperial College London, University of Chicago i UCL (University College London).

S obzirom da u cijelom svijetu djeluje ukupno oko 18000 sveučilišta, već je samo uvrštenje na listu najboljih 1000 svjetskih sveučilišta izuzetno priznanje i potvrda kvalitete rada svih djelatnika Sveučilišta u Rijeci, a čime su postignuti ciljevi koji su postavljeni u mandatu rektorica prof. dr. sc. Snježane Prijić Samaržija i njezinog tima. Kontinuirani iskoraci u razvoju institucijskih politika s vidljivim rezultatima na području unaprjeđenja kvalitete visokog obrazovanja, istraživanja, internacionalizacije, suradnje s gospodarstvom i doprinosa zajednici prepoznati su i prilikom evaluacije ukupne kvalitete u svjetskim okvirima”, navodi se u priopćenju.